Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoria_BO.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
337.92 Кб
Скачать

10. Врахування векселів

Врахування векселів – це форма кредитування банком СГД шляхом придбання векселя до настання строку платежу за ним (зі знижкою– дисконтом) за грошові кошти з метою одержання прибутку від погашення векселя в повній сумі. Мета операції: отримання банком доходу від операції з цінним папером, який знаходиться в його власності, у вигляді різниці між вартістю погашення векселя і вартістю, за якою вексель було враховано.

Врахування векселя включає наступні процедури: Надання заяви на кредит – Перевірка кредитоспроможності заявника – Юридична та економічна експертиза векселів – Договір про облік векселів

Позитивні фактори для врахування векселів: 1) векселі, підписані надійними, перевіреними та платоспроможними підприємствами, які мають гарну репутацію і керівники яких є порядними, працюють у тісному взаємозвязку з банком; 2) векселі, доміцильовані банком; 3) на векселі є напис “Як аваліст за ...”, тобто ще одна особа бере на себе відповідальність за платіж по векселю; 4) на векселі є застереження “Без протесту”, “Без витрат”, що звільнює векселедержателя від протесту у неплатежі або неакцепті.

Порядок проведення операцій врахування векселів: 1) векселедержатель подає документи: заява, векселі та їх копії, реєстр векселів, предявлених до врахування (в 2-х примірниках), документи для проведення експертизи векселів, угоди на підставі яких були придбані векселі. 2) Проведення юридичної та фін експертизи векселів. 3) Прийняття рішення про врахування векселів, встановлення суми дисконту та інших утримань з клієнта за кожним векселем. 4) Укладання договору про врахування векселів векселедаржателя. 5) Здійснення предявником передавального іменного або бланкового індосаменту на користь банку. 6) Видача кредиту здійснюється шляхом переврахування коштів на поточний рахунок предявника і оплата кредиторської заборгованості.

Економічною суттю операції врахування (дисконту) є дострокова грошова реалізація векселя векселедержателем банкові і трасформація комерційного кредиту в грошовий банківський.

Враховуючи вексель, банк стає кредитором-векселедержателем, терміново оплачує вексель предявникові, стягуючи на свою користь певну винагороду, тобто вексель оплачується зі знижкою. Різниця між сумою, яку банк заплатив, придбавши вексель, і сумою, яку він отримає за цим векселем у строк платежу, називається дисконтом.

Дисконт = Номінальна сума векселя – Сума, яку отримав предявник векселя. Суму дисконту банк визначає відразу, але обліковується вона як доходи майбутніх періодів.

Для розрахунку конкретної суми дисконту: Д= (Номінальна сума векселя * кількість днів від дня врахування до дня платежу за векселем * дисконтна ставка банк)/ 100*кількість днів року.

11. Кредитування під заставу векселів

Надання кредитів під заставу векселів здійснюється на загальних принципах банківського кред-ня, в порядку, визначеному для інших видів кредитів. Кредит під заставу векселів має характерні риси: банк не є власником ЦП; при врахуванні – клієнт одержує суму відразу, а при кред-ні під заставу – за необхідністю; доходи за користуванням кредитом стягуються згідно з угодою, а неодноразово, як при врахуванні.

Кредити поділяються на: строкові (до настання строку погашення векселів), до запитання (повернення кредиту здійснюється будь коли, але за умовами кредитного договору). Це короткостроковий кредит, який триває не більше 1-го року. Документи: офіційна заява, договір застави векселів + док. при будь якому кред-ні.

Банки відкривають клієнтам для цього кредиту спеціальні кредитні рахунки, за якими обліковуються надання і погашення кредиту. Векселі приймаються як забезпечення спеціального кредитного рахунку не на їх повну вартість, а на 60-90% їх номінальної вартості, залежно від кредитоспроможності клієнта і надійності векселів. Вимоги до векселів, що приймаються в забезпечення, аналогічні вимогам до врахування векселів.

Векселі подаються предявником у заставу з реєстром векселів у 2-х примірниках, у реєстрах вони розташовуються у порядку настання строків платежу, місцеві та іногородні векселі групуються в окремі реєстри.

Якщо векселі прийняті банком до розгляду, то предявникові передається розписка та призначається орієнтований термін кредитування. У кредитній угоді обумовлюється право банку спрямовувати для погашення кредиту суми, що вносяться векселедавцем для оплати векселів, дозволяти позичальнику замінити векселі, використовувати суми від реалізації продукції чи послуг позичальника для погашення кредиту. На суму погашення, що надходить від клієнта з поточного рахунку, банк повертає позичальнику векселі із забезпеченням.

За кредит під заставу векселів банку сплачуються проценти та всі інші витрати у вигляді комісійних. При використанні вказаного кредиту банк слідкує за розміром вільного залишку кредиту.

Векселі, які прийняті під заставу, обліковуються на позабалансовому рахунку. Бухгалтерський облік виданих кредитів під заставу векселів ведеться за загальними правилами на кредитних рахунках залежно від економічної суті кредиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]