Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoria_BO.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
337.92 Кб
Скачать

6. Розрах-касов операцій банків

розрахунково-кас опер включають організац роботи з готів в устан банків(прийн, видача готівки, зарах на рах,картку, вилучення з обороту сумнів банкнот та їх обмін), організ без готів розрах(перерах певної суми коштів з рах платників на рах отримувач коштів, а також перерах банками за доруч під-в і фіз. осіб коштів, внесених ними готів в касу банку, на рах отримув коштів), організація міжбанків розрахунків(безготів розрах між банками, що обумов викон платеж клієнтів або власним зобов одного банку перед інш – через СЕМП НБУ, прямі кор. Відносини між банками, власну внутр банк платіж сист).

Розрахункове обслуговування клієнтів – одна з базових операцій банку, що визначає його як специфічну фінансово-кредитну установу.

Розрах- касові операц поляг у забезпеч руху грош коштів на рахун клієнтів банку згідно з їхнім дорученням. Прибуток – комісійна винагорода. Розрахунково-кас обслуговув є однією з базових операцій банків. Будь-яка операція неминуче супроводж здійснен платежу,отже розрах чи касовим обслугов клієнта. РКО забезпечують переважну частину потоків сукупного грошового обороту. Основні етапи здійснення роз-кас опер.: 1. підготов орган, техн, технолог передумов для здійснен платежу.2. формуван та передав. Інф щодо плат.3. платіж (переказув чи передача грош).

1 етап – відкриття рах для учасн плат сист, створ комп систему зв’язку, прийм, облік та передав ін форм, емісія плат карток тощо. 2 етап – підготовка, забезпеч захисту, передавання реформ, необх для здійсн платежу, на певних носіях. 3 етап – прийм або видав готів по рах клієнта, переказув грош з рах плати на рах одержувача, залік взаємної заборгован.

Розрах-касові опер здійсн на принципах: клієнти мають право самост обир банк для обслугов та форму плат для розрах *зберігання коштів та здійсн розрах на рах, відер в банках *клієнт має право відкрив кілька рах у різних банках *банк забезп клієнту право на збереж в таємниці стану його рах *переказ коштів чи вид готів з рах здійсн за розпоряд власника в межах залишку на рах *гроші з рах можуть бути списані без доруч власника лише за рішенням суду клієнт самост визн черговість платежів за його рахун * форма без готів розрах та строки їх здійснення визн в договорі уклад між клієнтом та його контрагентом, без участі банку *відносини між банком і клієнтом в процесі роз-кас обслугов будуються на засадах партнер та взаємовигоди і здійсн на підставі договору банків рахунку.

7. Порядок приймання готівки від клієнта через касу банку

1. Банк приймає від клієнта готівку для здійснення її переказу.

За рішенням банку ін. валюта у вигляді монет приймається в касу банку лише в разі касового обслуговування юр. осіб, що мають право використовувати ін. валюту як засіб платежу або здійснювати розрахунки, пов’язані з відрядженнями за кордон.

Банк має право приймати до каси монети номіналом 1 та 2 євро, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території країн — членів Європейського валютного союзу, у разі здійснення касових операцій з фіз. особами.

2. Приймання готівки нац. валюти від клієнтів здійснюється через каси банків за такими прибутковими касовими документами:

за заявою на переказ готівки — від юр. осіб для зарахування на власні п/р, від фіз. осіб — на поточні, вкладні (депозитні) рахунки, а також від юр. та фіз. осіб — на рахунки інших юр. або фіз. осіб, які відкриті в цьому самому банку або в іншому банку, та переказу без відкриття рахунку;

за рахунками на сплату платежів — від фіз. осіб на користь юр. осіб;

за ПКО — від працівників та клієнтів банку за внутрішньобанківськими операціями;

за документами, установленими відповідною платіжною системою:

від фіз. і юр. осіб — для відправлення переказу та виплати його отримувачу готівкою в нац. валюті.

3. Приймання готівки ін. валюти від клієнтів здійснюється за такими прибутковими касовими документами:

за заявою на переказ готівки: від юр. осіб-резидентів та представництв-нерезидентів — для зарахування на власні п/р; від уповноваженого представника нерезидента — суб’єкта підприємницької діяльності — для зарахування на розподільчий рахунок в ін. валюті, відкритий цим банком резиденту — суб’єкту підприємницької діяльності; від фіз. осіб — на поточні, вкладні (депозитні) рахунки та переказу без відкриття рахунку;

за ПКО — від працівників уповноваженого банку за внутрішньобанківськими операціями;

за документами, установленими відповідною платіжною системою:

від фізичних осіб — на відправлення переказу, який приймається в готівковій формі.

4. У прибуткових касових документах працівник банку перевіряє:

повноту заповнення реквізитів;

наявність і тотожність підписів відповідальних працівників банку із зразками підписів (у разі прийняття заяви на переказ готівки через операційних працівників).

5. Приймання платежів від клієнтів може здійснюватися із застосуванням САБ.

6. За згодою сторін (банку отримувача та банку ініціатора) отримувачу переказу може бути надіслане повідомлення про надходження на його ім’я переказу в порядку, установленому банком отримувача.

7. Від клієнтів готівка приймається в касу так: банкноти - шляхом суцільного поаркушного перерахування, монети — за кружками.

8. Після завершення приймання готівки клієнту видається квитанція (другий примірник прибуткового касового документа) або інший документ, що є підтвердженням про внесення готівки у відповідній платіжній системі. Квитанція або інший документ, що є підтвердженням про внесення готівки у відповідній платіжній системі, має містити найменування банку, який здійснив касову операцію, дату здійснення касової операції (у разі здійснення касової операції в післяопераційний час — час виконання операції), а також підпис працівника банку, який прийняв готівку, відбиток печатки (штампа) або електронний підпис працівника банку, засвідчений електронним підписом САБ.

9. У разі оформлення операції з приймання готівки для її переказу заявою на переказ готівки плату за банківські послуги банк приймає від клієнта за окремим касовим документом, оформленим банком

10. У частині використання реєстраторів розрахункових операцій банк застосовує їх у межах, визначених чинним законодавством.

11. Після закінчення обслуговування клієнтів підраховуються суми за документами, за якими проведені касові операції, і звіряються з даними бух.бліку та залишком готівки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]