Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoria_BO.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
337.92 Кб
Скачать

4.Емісія депозитних сертифікатів.

Емісійна діяльність - це випуск власних цінних паперів з метою:залучення коштів для формування і поповнення статутного капіталу,тимчасового залучення ресурсів для проведення окремих банківських операцій, фінансування певних програм чи напрямів діяльності.

Емісійні операції проводяться на первин ринку і передб випуск(емісію) та розміщ ЦП серед інвесторів, як власних, так і для своїх клієнтів. Здійс ем опер з ЦП для своїх клієнтів (андеррайтинг), банк:викуповує весь вип. ЦП емітента за фіксован ціною з подальшим перепродажем з надбав інш інвестицій; гарантує викуп у емітента частини випуску ЦП, залиш недорозміщен; розміщ ЦП емітентом серед інвест, але нерозміщ частина не викупається. За здійсн еміс операц для клієнта банк отримує коміс винагороду.

Депозитний (ощадний) сертифікат – вид ЦП, що засвідчує суму вкладу, внесеного в банк, і права вкладника на одержання після строку суми вкладу та обумовлених у сертифікаті процентів у банку, що емітував сертиф.

Згідно з законодав Укр. і норматив актами НБУ право випускати надано тільки банкам. Умови та процес їх емісії та обігу регул внутрішніми положен банків і понні бути оприлюдн в друкованих засобах масової ін форм або в загально доступ для клієнтів місці в банку.

Банки емітують ощад сертифікати з низьким номіналом, орієнтов на індивід вкладників – роздрібні сертифікати. Завдяки емісії деп сер тиф мають можлив гнучко управляти процесом залучення коштів, бо вони самост визнач: номінал сертифік, обсяг і порядок емісії; строк сертифікатів, вартість залучення коштів(дисконтну ставку – фіксовану чи плаваючу). Сер тиф можуть випускатись: *номіновані як у нац, так і в інозем валюті, *іменними або на пред’явника, *одноразово або серіями, *строкові або до запитання.

Номінал, строки обігу сер тиф, депозитні процен ставки в законодав не регламент і визнач банками. Іменні сертифікати обігу не підлягають, а їх продаж (відчуження) іншим особам є недійснім.

Бланки сер тиф мають містити обов реквізити: назву „ощадний сертифікат”, * порядковий номер сетр та його серію, *дату внесення депозиту, *розмір депозиту, *зобов банку повернути суму, внес на депозит, *дату вимоги вкладником (бенефіц)суми за сертифік, * процентну ставку за користув депозитом і умови її сплати, *назву та адресу банку-емітента, і для іменного серт – вкладника, *підписи особи, уповнов банком підписувати такого роду зобов.

Сертифікат має містити також умови випуску, сплати та обігу сертифіката. Банк має передбачити можливість достроковго подання строкового сертифіката до сплати. У такому разі банк сплачує власнику сертиф його суму та проценти за знижен ставкою.

Виготовлення балнків здійсн тільки на державних спеціаліз під-х відповідно до вимог Правил виготовлення бланків ЦП і докум суворого обліку.

5. Відкриття та ведення вкладних (депозитних) рахунків фізичних осіб

Відкриття депозитного рахунку здійснюється в такому порядку: 1.фіз. особа має пред’явити паспорт або документ, що його замінює; 2.працівник банку ідентифікує фіз. особу, яка відкриває рахунок; 3.укладається в письмовій формі договір банківського вкладу; 4.фіз. особа вносить або перераховує з іншого рахунку кошти на вкладний (депозитний) рахунок; 5.на підтвердження укладення договору банківського вкладу і внесення грошових коштів на вкладний рахунок банк видає фіз. особі ощадну книжку або інший документ, що її замінює.

Якщо особа вже має в цьому банку рахунок, цей клієнт ідентифікований банком і сформована справа з юр. оформлення рахунку, то відкриття депозитного рахунку здійснюється на підставі договору банківського вкладу за умови пред’явлення цією фізичною особою паспорта або документа, що його замінює.

Особа може відкрити вкладний рахунок на користь третьої особи. Ця особа набуває права вкладника з часу пред’явлення нею до банку першої вимоги, що випливає з прав вкладника, або вираження нею іншим способом наміру скористатися такими правами.

Відкриття вкладного рахунку однією фіз. особою на ім’я іншої може здійснюватися на підставі довіреності. Довірена особа має: пред’явити паспорт або документ, що його замінює та подати довіреність (або її копію), засвідчену нотаріально.

У разі укладення договору банківського вкладу з наданням вкладнику ощадної книжки видача коштів з депозитного рахунку, виплата % за вкладом і виконання розпоряджень власника рахунку про перерахування грошових коштів з вкладного рахунку іншим особам здійснюються банком у разі пред’явлення ощадної книжки. Якщо ощадну книжку втрачено або її зроблено непридатною для пред’явлення, то банк за заявою власника рахунку видає йому нову ощадну книжку.

Незалежно від того, на яких умовах укладався договір банківського вкладу, банк зобов’язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника.

Кошти на вкладні рахунки фіз. осіб можуть бути внесені готівкою, перераховані з іншого власного депозитного або п/р. Після закінчення строку або настання інших обставин, визначених законодавством чи договором банківського вкладу, кошти повертаються власнику готівкою або в безготівковій формі на зазначений у договорі рахунок вкладника для повернення коштів чи за заявою вкладника на інший його рахунок.

Нараховані проценти за депозитами фіз. осіб відповідно до умов договору банківського вкладу можуть перераховуватися на їх п/р або зараховуватися на поповнення депозиту чи виплачуватися фізичним особам готівкою.

Видаткові операції за депозитними рахунками фіз. осіб здійснюється за розпорядженням власника або на підставі довіреності, засвідченої нотаріально або працівником банку.

Під час здійснення операцій за вкладним рахунком фіз. особи як зразок підпису власника рахунку використовується зразок підпису, зазначений у договорі банківського вкладу.

Якщо договір банківського вкладу було підписано довіреною особою, то власник рахунку під час першого звернення до банку заповнює картку із зразками підписів.

Якщо фіз. особа надає право розпорядження рахунком іншій особі, то довірена особа під час першого звернення до банку з метою використання рахунку має пред’явити паспорт або документ, що його замінює, і підтвердити свої повноваження щодо розпорядження рахунком.

На депозитний рахунок фіз. особи можуть зараховуватися кошти, які надійшли на ім’я власника рахунку від іншої особи, якщо договором банківського вкладу не передбачено інше.

Фіз. особа може зробити заповідальне розпорядження банку щодо коштів, що їй належать. Дія заповідального розпорядження може бути повністю або частково скасована заповітом, складеним після того, як було зроблене розпорядження банку.

Коштами, що внесені на вкладний рахунок, відкритий на ім’я малолітньої особи, розпоряджаються її законні представники — батьки або опікуни. Коштами на вкладному рахунку, відкритому на ім’я неповнолітньої особи, розпоряджається неповнолітня особа за згодою її батьків або піклувальників. Неповнолітня особа має право самостійно розпоряджатися внесеними нею коштами на відкритий нею вкладний рахунок. Коштами, внесеними на її депозитний рахунок будь-якою іншою особою, розпоряджаються неповнолітні особи за згодою батьків або піклувальників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]