Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом Матвеева.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
947.71 Кб
Скачать

2.4. Реструктуризація проблемної заборгованості

Незалежно від якості кредитного портфеля та методів, які застосовуються при управлінні кредитними ризиками, усі банки зіштовхуються з проблемою неповернення кредитів.

Проблемними кредитами називаються такі кредити, за якими своєчасно не проведені один чи кілька платежів, значно знизилась ринкова вартість забезпечення, виникли обставини за яких банк матиме сумнів щодо повернення позики [91, с. 18 - 36].

Проблемними кредитами, насамперед можуть стати ті кредити, ризик за якими є підвищеним. Досвідчений працівник банку може на ранній стадії визначити ознаки процесу фінансових труднощів, що зароджуються, та вжити заходів для виправлення ситуації і захисту інтересів банку.

Сигналом раннього попередження про наявність фінансових труднощів у позичальника можуть бути такі події:

  • несвоєчасне виконання зобов’язань по позичці;

  • втрата взаєморозуміння з клієнтом;

  • виникнення проблем з перевіркою заставного майна;

  • негативні зміни у вигляді та поведінці клієнта;

  • погіршення становища у галузі економіки, де зосереджені джерела доходу позичальника;

  • природні катаклізми та інше.

При наявності вказаних або схожих подій необхідно, щоб співробітник відділу кредитування фізичних осіб ініціював програму активного моніторингу діяльності позичальника.

Але фінансова криза наприкінці 2008 року знизила платоспроможність позичальників і результаті складної економічної ситуації та зростання курсу долара, тому більшість банків відчули зростання проблемної кредитної заборгованості. Таким чином, доцільно буде провести аналіз динаміки сумнівної та проблемної заборгованості в кредитному портфелі банку (рис.2.6).

Рис.2.6. Динаміка питомої ваги сумнівної та простроченої заборгованості в кредитному портфелі банку у 2006-2010, у %

З діаграми видно як стрімко збільшилась питома вага сумнівної та простроченої заборгованості в кредитному портфелі у 2009 та 2010 роках. У 2009 році питома вага збільшилась на 2,38% у порівнянні з минулим роком, а у 2010 році на 1,7% у порівнянні з 2009 роком.

Ця тенденція свідчить про погіршення якості кредитного портфеля та збільшення кредитного ризику банку.

У зв'язку із зниженням платоспроможності населення унаслідок економічної кризи банк пропонує своїм клієнтам програму реструктуризації кредитів. Реструктуризація кредитної заборгованості — це комплекс заходів, спрямованих на погашення кредитної заборгованості та адаптованих до поточної платоспроможності позичальника.

Реструктуризації підлягає як строкова кредитна заборгованість, так і прострочена кредитна заборгованість позичальника.

Позичальникам, платоспроможність яких значно погіршилась внаслідок нестабільності економіки в країні, і через яку вони не можуть в повному обсязі виконувати свої зобов'язання за кредитними договорами, банк пропонує різноманітні схеми реструктуризації заборгованості по кредитах. В рамках програми, спрямованої на зниження кредитного навантаження на клієнтів, розглядаються різні способи вирішення проблеми, наприклад:

  • відстрочення платежів;

  • тимчасове зниження процентної ставки за кредитом;

  • можливість змінити валюту кредиту.

  • подовження терміну дії договору;

  • реструктуризація простроченої заборгованості шляхом зміни графіка погашення;

  • реструктуризація простроченої заборгованості шляхом зміни графіка погашення та терміну дії договору;

  • реструктуризація простроченої заборгованості шляхом надання відстрочки без зміни терміну дії договору.

Клієнти банку, що опинилися в скрутному положенні, завжди можуть розраховувати на сприяння кредиторів, їм тільки потрібно вчасно звернутися до банку для подачі необхідних документів і пошуку шляхів вирішення виниклої проблеми.

В банку існують такі програми реструктуризації проблемної заборгованості:

Варіанти реструктуризації за умови відсутності простроченої заборгованості:

  1. Зміна графіка погашення кредитної заборгованості (переоцінка заставного майна не потрібно):

а) наближення дня платежу за кредитом та / або відсотків / комісій до дня отримання основних грошових потоків позичальника;

б) для мультивалютних кредитних ліній, у яких ліміт кредитування встановлено в гривневому еквіваленті, для зменшення кредитного навантаження, а також недопущення перевищення ліміту кредитування, яке виникає в результаті коливань курсу валют, встановлення графіка погашення спочатку іноземної валюти, а потім гривні.

  1. Заміна кінцевої дати погашення кредиту:

Цей варіант реструктуризації дозволяє знизити навантаження по кредиту шляхом збільшення терміну дії договору кредиту, при якому платежі розподіляються пропорційно до нового терміну кредитування.

  1. Відстрочка погашення платежів основної суми боргу по кредитній операції:

Для більш істотного зменшення щомісячного / щоквартального платежу Банк може запропонувати Позичальнику відстрочення погашення щомісячних / щоквартальних платежів по основній сумі боргу в повному або частковому розмірі строком до 12 місяців. У цей період Позичальник відповідно до умов додаткового договору до договору кредиту буде платити лише відсотки / комісії і може не здійснювати платежів з повернення основної суми боргу кредитною операцією.

  1. Відстрочка погашення платежів нарахованих доходів (відсотками, комісіями) за кредитною операцією:

Часткова відстрочка сплати нарахованих відсотків / комісій за кредитом може застосовуватися одночасно з повною відстрочкою погашення щомісячних платежів по основній сумі боргу на період дії такої відстрочки. Графік інших платежів по кредиту при цьому складається таким чином, що протягом періоду сплати відстрочених відсотків Позичальник зобов'язаний щомісячно сплачувати платіж за кредитом, частина загальної суми відстрочених відсотків і суму поточних відсотків.

  1. Зменшення розміру процентної ставки:

Зменшення процентної ставки / комісії за кредитом (здійснюється на тимчасовій основі).

  1. Рефінансування поточної заборгованості за договором кредиту:

Рефінансування поточної заборгованості за договором кредиту здійснюється шляхом укладення договору про надання кредиту (траншу) на рефінансування поточної заборгованості (основної суми боргу, нарахованих відсотків і комісії) за кредитом, який реструктуризується.

Варіанти реструктуризації кредиту у разі наявності простроченої заборгованості:

  1. Усі вищевказані умови реструктуризації;

  2. Усі вищевказані умови реструктуризації, з одночасним рефінансуванням простроченої заборгованості:

Реструктуризація здійснюється згідно з вищевказаними варіантами реструктуризації кредитів, з одночасним укладенням договору про надання кредиту (траншу) на рефінансування простроченої заборгованості (основної суми боргу, нарахованих відсотків і комісії) за кредитом, який реструктуризується.

  1. Повне рефінансування всієї поточної заборгованості за кредитним договором:

Реструктуризація здійснюється шляхом повного рефінансування всієї поточної заборгованості за договором кредиту (поточної та простроченої заборгованості за кредитом, нарахованими відсотками і комісіям).

Обов'язковою умовою реструктуризації кредиту є підтвердження Позичальником наміри і можливості погашення кредиту шляхом сплати не менше ніж 20% від загальної суми простроченої заборгованості в день прийняття рішення про реструктуризацію або в день укладення договору кредиту з новими умовами кредитування.

  1. Зменшення розміру або незастосування штрафних санкцій, встановлених у кредитному договорі:

У деяких випадках для зменшення кредитного навантаження на Позичальника приймається рішення щодо повного або часткового не стягнення нарахованих та несплачених позичальником на час прийняття рішення про реструктуризацію фінансових санкцій (штрафів, пені, неустойок тощо).

Позичальнику може бути запропоновано один або одночасно кілька стандартних варіантів реструктуризації кредиту.

Документи, необхідні для розгляду питання про реструктуризацію кредиту

  1. Паспорт громадянина України — позичальника і його дружини (чоловіка);

  2. Довідка про присвоєння ідентифікаційного номера — позичальника і його дружини (чоловіка);

  3. Свідоцтво про укладення/розірвання шлюбу, шлюбний контракт (за наявності);

  4. Свідоцтва про народження дітей (якщо є неповнолітні діти);

  5. Документи, що засвідчують поточний рівень доходів і матеріальне положення позичальника і членів його сім'ї;

  6. Документи, підтверджуючі право власності позичальника (майнового поручителя) на майно, яке у випадку необхідності може бути передане як додаткове забезпечення по кредиту, а також інші документи на вказане майно і документи потенційного майнового поручителя (паспорт громадянина України — поручителя і його дружини (чоловіка), довідки про присвоєння ідентифікаційного номера поручителеві і його дружині (чоловіку).

Наявність багатьох варіантів реструктуризації свідчить про індивідуальний підхід аналізуємого банку до клієнтів – позичальників та активну роботу з проблемною заборгованістю.

В період економічної нестабільності та відновлювання банківського кредитування фізичних осіб реструктуризація проблемної та простроченої заборгованості є найбільш дієвим інструментом управління кредитним портфелем банку.

Таким чином в другому розділі було проаналізовано банківське кредитування населення, було визначено що банк орієнтований на кредитування юридичних осіб, але і кредитування населення досить активно розвивається, особливо іпотечне кредитування і готівкове споживче кредитування, тому вони потребують подальшого розвитку і вдосконалення.

У третьому розділі будуть розглянуті проблеми банківського кредитування населення та перспективи його розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]