Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1- 60.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
698.88 Кб
Скачать

54.Діагностування ризику банкрутства з використанням універсальної дискримінантної моделі та r – моделі економічної академії Іркутська.

З використанням різних методик прогнозування банкрутства розраховано універсальну дискримінантну функцію. Вона має такий вигляд:

2=0,08Хг + 10Х3+ 5Х4 + 0,ЗХ5 + о,IX

де Хі — Са8Іі-Ио№ / зобов'язання;

Х2 — валюта балансу / зобов'язання;

Хз — прибуток / валюта балансу;

Х4 — прибуток / виручка від реалізації;

Х5 — виробничі запаси / виручка від реалізації;

Х6 — оборотність основного капіталу (виручка від реалізації / валюта балансу). Одержані значення показника 2 можна інтерпретувати так: 2 > 2 — підприємство є фінансове стійким, і йому не загрожує банкрутство;

  1. < 2 < 2 — у підприємства порушено фінансову рівновагу (фінансову стійкість), але йому не загрожує банкрутство за умови переходу на антикризове управління;

О < 2 < 1 — підприємству загрожує банкрутство, якщо воно не здійснить санаційних заходів;

  1. < О — підприємство є напівбанкрутом.

Ученими державної економічної академії Іркутська запропонована своя модель чотирьохчинника прогнозу ризику банкрутства (модель К), яка має наступний вигляд:

Р=8.38К1 +К2+0.054КЗ+0.0ЄЗК4

  1. де К1 - оборотний капітал/актив;

  2. К2 - чистий прибуток / власний капітал;

  3. К4 - чистий прибуток / інтегральні витрати.

  4. Вірогідність банкрутства підприємства відповідно до значення моделі К визначається таким чином:

  5. К4 - чистий прибуток / інтегральні витрати.

  6. Вірогідність банкрутства підприємства відповідно до значення моделі К визначається таким чином:

9. КЗ - виручка від реалізації / актив;

Менше 0 - Максимальна (90-100)

0-0,18 - Висока (60-80)

0,18-0,32 - Середня (35-50)

0,32-0,42 - Низька (15-20)

55. Комплексний підхід до діагностування ризику банкрутства.

Одним з найважливіших завдань фінансової складової економічної безпеки - є запобігання банкрутству.

З метою швидкої ідентифікації фінансової кризи на підприємстві, виявлення причин, що її зумовлюють та розробки антикризових заходів доцільно впроваджувати систему раннього попередження. Система раннього попередження та реагування — це особлива інформаційна система, за допомогою якої керівництво підприємства отримує інформацію про потенційну загрозу діяльності, яка може насуватися як із зовнішнього, так із внутрішнього середовища.

Одним із найважливіших інструментів системи раннього попередження та прогнозування банкрутства підприємств є дискримінантний аналіз.

Під дискримінантним аналізом розуміють комплекс методів математичної статистики, за допомогою якого здійснюється класифікація досліджуваних підприємств, залежно від значень обраної сукупності показників відповідно до побудованої матричної шкали. У практиці розрізняють одно факторний та багатофакторний аналіз.

В основі однофакторного аналізу покладене дослідження показників та класифікацію підприємств за принципом дихотомії ( метод статистики, що полягає в поділу показників на дві сукупності). Наприклад, згідно зі шкалою показника рентабельності активів граничне значення цього показника-2%. Це означає, що підприємства, в яких рентабельність активів більше 2%, за цим критерієм вважаються здоровими; якщо нижче 2%, то такому підприємству загрожує фінансова криза.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]