Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна програма ТП (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
461.82 Кб
Скачать

Тема № 10-11. Робочий час та час відпочинку. Оплата праці

Теми рефератів:

  1. Робочий час та його правове регулювання в Україні.

  2. Зарубіжний досвід у регулюванні робочого часу працівників.

  3. Правове регулювання робочого часу молоді в конвенціях МОП.

  4. Правове регулювання неповного робочого часу в конвенціях МОП.

Задача 1

У правилах внутрішнього трудового розпорядку товариства з обмеженою відповідальністю "Нерухомість" було передбачено:

- тривалість робочого часу протягом тижня для найманих працівників встановлюється 35 годин, для учасників товариства - 45 годин;

- для жінок, які мають дітей віком до 14 років, робочий день скорочується на 1 годину;

- оплата праці провадиться за фактично відпрацьований час;

- в осінньо-зимовий період підприємство працює в режимі п'ятиденного робочого тижня, у весняно-літній - шестиденного робочого тижня.

Прокоментуйте вказані положення з точки зору відповідності їх чинному законодавству.

Задача 2

Юрисконсульту підприємства додатково доручили вести роботу по укладенню та виконанню господарських договорів. Це вимагало багато часу, оскільки підприємство мало багато постачальників. Юрисконсульту доводилося часто залишатися після роботи, щоб забезпечити належним чином цю ділянку роботи.

Врешті він поставив питання перед керівником про необхідність розширення юрвідділу. На що керівник відмовив і пояснив, що юрисконсульт - працівник з ненормованим робочим днем і повинен залишатися після роботи.

Ваша думка?

Задача 3

Технолог Тимофєєва звернулася із заявою до директора заводу "Оріон" з проханням встановити їй неповний робочий тиждень, оскільки вона змушена здійснювати догляд за важко хворим батьком, що проживає з нею в одній квартирі, а також вона одна виховує дитину у віці 12 років. Директор заводу відмовив у проханні Тимофєєвій, посилаючись на те, що умови виробництва не дозволяють йому дати згоду на встановлення неповного робочого часу і запропонував звільнитися за власним бажанням.

Які підстави і порядок встановлення неповного робочого часу?

Чи законні дії директора заводу?

Задача 4

Адміністрація заводу за погодженням з профспілковою організацією ухвалила рішення про збільшення тривалості робочого дня на одну годину (з 7 до 8) при шестиденному робочому тижні, обґрунтовуючи це тим, що завод тривалий час стояв без роботи через фінансово-економічні труднощі, а в цей час отримав вигідне замовлення. Ряд працівників погодилися з рішенням адміністрації, а деякі звернулися за роз'ясненням до юрисконсульта заводу про законність прийнятого рішення.

Чи законні дії адміністрації і профспілкового органу?

Задача 5

У зв'язку з необхідністю завершення ремонтно-будівельних робіт у строк мастер Єгоров запропонував робітникам залишатися після роботи на 2 години протягом трьох днів підряд. Після здачі в експлуатацію об'єкта робітники поцікавилися у начальника будівельного комбінату, як буде компенсована надурочна робота. Однак начальник відповів, що ніякого розпорядження про залучення працівників до надурочної роботи він не видавав, крім того, працівники отримали премію за здачу об'єкта у строк.

Чи мала місце в цьому випадку надурочна робота?

Який порядок залучення до надурочної роботи?