Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна програма ТП (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
461.82 Кб
Скачать

Змістовний модуль іі

Тема № 5 Колективний договір та угоди

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Вивчення цієї теми дозволить з’ясувати важливість інституту колективного договору для забезпечення прав та інтересів сторін трудових відносин. В рамках теми приділяється увага соціальному партнерству та його співвідношенню з колектив­но-договірним регулюванням соціально-трудових відносин, по­няттю та сторонам колективного договору, порядку укладення та змісту коле­ктивного договору, контроль за ви­конанням колективного договору, відповідальності за порушення і невиконання умов колективного договору, генеральним, галузевим, ре­гіональним угодам та їх суб'єктам, порядку укладення соціально-економічних угод та контролю за їх виконанням.

Вивчення цієї теми необхідне для майбутньої діяльності фахівців у сфері укладення колективного договору та контролю за його виконанням.

Ключові слова: роботодавець, найманий працівник, професійна спілка, трудовий колектив, трудова правосуб’єктність, гарантії діяльності профспілок, колективний договір, сторони колективного договору, колективна угода, колективні переговори.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

поняття колективного договору та його сторони;

порядок укладення колективного договору та його зміст;

поняття та види угод з соціально-економічних питань;

відповідальність за невиконання колективного договору та угод

вміти:

розрізняти колективно-договірне регулювання від соціального партнерства;

складати проект колективного договору.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: колективний договір.

Тема № 6 Правове регулювання зайнятості та працевлаштування.

Роль і значення теми для діяльності майбутнього фахівця. Вивчення цієї теми дозволить з’ясувати гарантії, що надаються громадянам, які шукають роботу. У рамках теми розглядається поняття зайнятості населення і напрями державної політики у цій сфері, правовий статус громадян, які шукають роботу, та безробітних, порядок їх реєстрації, перереєстрації та ведення обліку, поняття підходящої роботи, порядок бронювання та визначення квоти робочих місць, органи, які здійснюють працевлаштування та їх правовий статус, відповідальність підприємств за невиконання законодавства про працевлаштування.

Знання з цієї теми необхідні для подальшої діяльності фахівців-юристів у сфері надання гарантій громадянам, що шукають роботу.

Ключові слова: зайняті особи, безробітні, підходяща робота, служба зайнятості, бронювання робочих місць, квота робочих місць.

Обсяг знань, вмінь студента після вивчення теми:

знати:

поняття зайнятості та категорії громадян, що відносяться до зайнятого населення;

органи, які займаються працевлаштуванням громадян;

поняття безробітного та його права;

вміти:

орієнтуватись у законодавстві в сфері зайнятості;

визначити, яка особа може отримати статус безробітного.