Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-60.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
240.64 Кб
Скачать

49) Становлення й розвиток страхового ринку Укр.

Страхування є важливим джерелом акумулювання коштів для подальшого інвестування в

реструктуризацію економіки. Формування страхового ринку в Україні має стихійний характер, і в багатьох випадках захист прав та інтересів страхувальників незабезпечений належно. Розвиток страхового ринку України в 1991- 2001 роках відбувався в умовах формування страхового законодавства в рамках правової бази вже незалежної держави і умовно його можна поділити на два періоди: 1 період: з 1991 року по 1996 рік – період створення перших законодавчих актів щодо регулювання діяльності на страховому ринку. Страховий ринок України функціонував на базі нормативних документів, що регламентували діяльність господарських товариств, взагалі, не враховуючи особливостей даної галузі2 період: з 1996 року по 2001 рік, – започаткований прийняттям 7 березня 1996 р. Верховною Радою України Закону України “Про страхування”, необхідність якого була очевидна, бо старе страхове законодавство не могло вже ефективно регулювати діяльність страхових організацій та інших учасників страхового ринку.

50. Страхування кредитних та фінансових ризиків

Фін–кред ризики можна охарактеризувати як сукупність імовірних небажаних подій при здійснені фін – кред операцій, суть яких полягає в тому, що партнер підприємства чи банку не може виконати взятих на себе грошових забов’язань, а підприємство чи банк не може добитись їх виконання засобами, передбаченими договором. Фін ризики виникають у суб’єктів госпо-ня, переважно у підприємств виробничої сфери. Кред ризики виникають у КБ при здійснені ними активних операцій ( у неповерненню позичальником отриманого кредиту і несплати % за нього). Фін–кред ризики мають тільки добровільну форму стра-ня. До фін ризиків слід віднести наступні: ризики неплатежу при продажі товарів в кредит та лізингових операціях; неотримання прибутку при інвестиційних операціях; втрати або зменшення прибутку внаслідок не передбачуваних (фор мажор) обставин. Надаючи споживчий кредит, продавець практично позбавлений можливості контролювати платоспроможність покупця. За великої кількості продажів у кредит деякі з них не будуть оплачені. Коли ж ідеться про страхування банк-их кредитів, то не знайдеться такого страховика, який би взяв на себе відшкодування збитків за неповернення кредиту або невчасне його повернення, бо ніяка інша установа не знає ступеня надійності позичальника краще, ніж сам банк. До того ж винагородою банкіру за ризик, який він на себе бере, є банк-ий прибуток. У процесі кред-ня застосовують такі способи страх-го захисту: страх-ня ризику неповернення кредиту; страх відповідальності позичальника за неповернення кредиту банку; стр невчасної сплати позичальником % за кредит; стр спожи-го кредиту; стр комерц-го кредиту (стр векселів); стр депозитів фізичних осіб; стр депозитів юр осіб.

51. Сутність і значення фінансового ринку.

Фін ринок – цемеханізм перерозподілу капіталу між кред-ми та позич-ми за допомогою посередників на підставі попиту і проп на капітал. Головн фун-я фін ринку полягає у трансформації незадіяних фін коштів у грош капітал власник якого надає його іншим особам на встановлен термін на умовах повернення з оплатою%. Фін ринок поділяється на: грош ринок (ринок коротк-их кред операцій до 1 р); ринок капіталів. Фун-ії фін р: забещпечує процес розподілу фін ресур в економіці; створює умови для вільного міжгалуз обігу капіталів; дозволяє перетворювати нагромад-ня в робочі інвест-ї; сприяє зниженю витрат що виникають в процесі руху капіталу. Принципи поведінки на фін ринку: прозорвзть; відкритість і доступність; упорядкованість; конкурентність. Фін ринок є дуже важливим елементом для зростання, розвитку, стабільності нац ринк економіки. Становлення і розвиток фін рин має стати ключовим елементом сильного, екон середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]