Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-60.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
240.64 Кб
Скачать

28. Класифікація податків, її ознаки.

Податки класифікуються за декількома ознаками:

"За формою оподаткування:

1)прямі - пов'язані з об'єктом оподаткування, і прямо залежать від його фінансових результатів (податок на прибуток);

2)непрямі - встановлені в цінах товарів і послуг, їх розмір для окремого платника прямо не залежить від його доходів, але тільки прямо, бо непрямі податки включаються в ціни. То їх платить в абсолютному розмірі той, хто більше споживає, а більше споживає той, хто має вищі доходи ( акцизний збір, ПДВ).

"За економічним змістом об'єкта оподаткування: 1)податки на доходи;2)податки на споживання;3)податки на майно (нерухоме). За рівнем установлення:1)загальнодержавні ( 19) 2)місцеві (6).

29. Основи побудови податкової системи та організація оподаткування.

Податкова система - це є сукупність усіх видів і податків і зборів, які справляються у державі.

Є три види податкової системи:

1) пропорційна система - при якій рівень оподаткування зростає по мірі зростання доходів платників;2) регресивна система - при якій рівень доходів зростає більшими темпами ніж рівень оподаткування;3) прогресивна система - при якій рівень оподаткування випереджує рівень отриманих доходів.

До податкових надходжень відносять податки і збори, які призначенні системою оподаткування в державі. До неподаткових платників відносять ті доходи, які не включені до складу податкової системи.

Суть вимоги системності полягає у тому, що податки повинні бути взаємопов'язані між собою, органічно доповнювати один одного, не заходити в суперечність із системою і цілому та окреслити її елементами.

Власність податків у формування доходів бюджету виявляється через співвідношення між сумою податкових надходжень до бюджету, сумою груп податків, згрупованих за певними кваліфікаційними ознаками і врешті, сумами окремих податків з одного боку і загальною величиною з другого

30. Податкова система України, її становлення та розвиток. Податковий кодекс.

Податкова система - це є сукупність усіх видів і податків і зборів, які справляються у державі, згідно із податковим кодексом.

Кожній країні властива своя система оподаткування. Становлення податкової системи України відбувалося в непростий час розбудови державності та рефор­мування економіки на ринкових засадах, за умов економічної нестабільності та гіперінфляції, хронічного дефіциту державного бюджету. Податкове законодавство формувалося на основі нормативної бази, успадкованої від адміністративно-командної системи, а засади національної податкової політики розроблялись під тиском не тільки об'єктивних економічних, а й політичних чинників без належного наукового обгрунтування та аналізу мікро- і макро-економічних наслідків запровад­ження різних податків та величини їх ставок.

Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового

контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]