Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-60.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
240.64 Кб
Скачать

40. Державний борг. Управління державним боргом і його обслуговування.

Існування державного кредиту призводить до появи державного боргу. Державний борг – це сума заборгованості держави, своїм кредиторам. Розрізняють поточний, капітальний, внутрішній і зовнішній борг. Поточний – це сума заборгованості, що підлягає погашенню в поточному році. Капітальний – це сума заборгованості ы відсотки, що мають бути сплачені за позику. Внутрішній – це заборгований кредит держави в іншій країні. Зовнішній – це заборгованість кредиторам за межами даної країни. Обслуговування держ. боргом полягає в забезпечені платоспроможності держави, тобто можливості погашення боргів.

41) Суть місцевих фінансів, їх склад і роль.

Місцеві бюджети — визначальна ланка місцевих фінансів.До них належать обласні, Районні, міські, селищні і міські бюджети. Це фонди фін. ресурсів, що зосередженні в розпорядження місц. рад народних депутатів та органів місц. самоврядування щоби досягти фін. незалежності органів місц. самоврядування основу дохідної частини бюджетів повинні становити платежі за ресурси.

. Місцевий бюджет може складатися із загального й спеціального фондів. Загальний фонд включає надходження з поточного рахунку фінансового органу на поточний рахунок платіжними дорученнями, в якому вказуються суми засобів, виділених на видатки установ в розрізі кодів економічної класифікації. Спеціальний фонд формується з конкретно визначених джерел надходжень і використовується на фінансування конкретно визначених цілей

Головним суб'єктом місцевих фінансів в Україні є територіальна громада та органи місцевого самоврядування, правовий статус яких закріплено в Конституції України.

Головними фінансовими фондами місцевих органів влади є: місцеві бюджети, резервні, позабюджетні валютні та цільові фонди, фонди грошових ресурсів комунальних підприємств та інші. Об'єктами системи місцевих фінансів є фінансові ресурси, що мобілізуються, розподіляються та використовуються місцевими органами влади для виконання покладених на них функцій і завдань. Є необхідна потреба у запровадженні ряду місц. податків а саме перепродаж нерухомого майна, автомобілів, податок на майно. Місцеві ради народних депутатів самостійно визначають напрями використання коштів своїх бюджетів. Ці бюджети містять видатки на фінансування підприємств й організацій місцевого господарства, на фінансування здійснюваних місцевими органами заходів у сфері освіти, культури, охорони здоров'я, фізичної культури, соціального забезпечення, на утримання місцевих органів влади та управління.

42) Місцеві бюджети – основа місцевих фінансів України.

Місцеві бюджети — визначальна ланка місцевих фінансів. У них зосереджено понад 80% від усіх фінансових ресурсів, що перебувають у розпорядженні місцевого самоврядування. Водночас місцеві бюджети — важливий і складний елемент бюджетної системи кожної держави. До місцевих належать обласні, районні, міські, селищні та сільські бюджети. Найчисельніша група — це сільські, селищні та міські бюджети. Це фонди фінансових ресурсів, що зосереджені в розпорядженні місцевих рад народних депутатів та органів місцевого й регіонального самоврядування. Місцеві бюджети слід розглядати як важливу фінансову категорію, основу якої становить система фінансових відносин, а саме: відносини між місцевими бюджетами й господарськими структурами, що функціонують на даній території; відносини між бюджетами й населенням даної території, що складаються при мобілізації й витрачанні коштів місцевих бюджетів; відносини між місцевими бюджетами різних рівнів із перерозподілу фінансових ресурсів; відносини між місцевими бюджетами і державним.

Прив'язка доходів місцевого бюджету до платежів за ресурси створює умови, за яких місцеві ради увійдуть до системи ринкових відносин як рівноправний партнер. Нагальною є потреба щодо запровадження деяких місцевих податків — на перепродаж нерухомого майна, автомобілів, технічних засобів, зборів із біржових операцій, за забруднення навколишнього середовища, податків на майно, банківських депозитів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]