Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-60.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
240.64 Кб
Скачать

60. Міжнародний валютний фонд (мвф)

МВФ – це спеці агентство Організ Об'єдн Нац (ООН), засноване 28-ма державами, з метою регулювання валют -кред відносин країн членів і надання їм допомоги при дефіциті платіжн балансу шляхом надання коротко- і середньостроковихих кредит в іноз валюті. Фонд має статус спеціал-ної установи ООН. Має 187 країн членів.Штаб-квартира МВФ знаходиться в м. Вашингтон, США. Був заснований в 44, а почав функ-ти в 47р. Діяльність МВФ охоплює 3 осн напрями: 1)Креди-ня (країни можуть одержувати позики від МВФ у розмірі 25% квоти-внеску даної країни що була внесена в іноз.вал. без плати та комісійних. Коли потреба країни перевищує кред частку цієї країни вико-ється система розширеного фінан-ня- почала діяти в 74р., та система додаткового фінансув.-77-81); 2) Регулю-ня кред віднос (полягає в узгоджені вал.політики країн членів фонду та підтримувати стабільність вал. курсів. Економ. та фін. політика кожної країни має спрямовуватися на забезпечення екон.зростання); 3) Постійний нагляд за світ.економ (МВФ детально аналізує податковий, грош-кред і вал.політику та стан платіжних балансів країни. На основі цих даних готується доповідь і рекомендації певної країни). Ставши членом МВФ 3 вересня 1992 р Укр водночас увійшла до структури Світ банку. Розпорядником фін ресурсів наданих МВФ є НБУ. Фін ресурси МВФ надаються Укр на досить пільгових умовах: строк сплати 3-5 років, початок оплати через три роки. Кредити що залучаються від МВФ викори-ться для підтримки курсу нац валюти та для фінан-ня дефіциту платіжного балансу Укр і покликані пом'якшити екон труднощі у процесі проведення екон реформ, які дають змогу забезпечити у перспективі екон зростання в країні.

1.Поняття про фінанси, необхідність, суть і призначення фінансів ринкової економіки.

В Умовах ринку фін. Є головним економічним інститутом втручання в процес розширеного відтворення розподілу та перерозподілу національного доходу. Під фінансами розуміють систему економічних відносин що склалися в суспільстві щодо ств. Розподілу та використання доходів і фондів грошових ресурсів. Фінансова система економічних відносин поділяється на три види: держ. Фін., фін. населення і фін. підприємств. Предметом курсу є вивчення фін. відносин що виникають в процесі формування грошових доходів і нагромадження використання їх на підприємствах і створення місцевих і державних фондів грошових коштів. Змістом предмету є розробка основних напрямів використання грошових коштів виходячи з необхідності вирішень економічних і соціальних задач які стоять перед державою підприємствами на різних етапах її розвитку. Завдання 1. Розкрити теоретичні основи функціонування фінансів 2Познайомитися з принципами організації фін.. в різних сферах діяльності, основами формування і використанні цільових фондів і можливі напрямки удосконалення фінансів 3 Показати можливі напрямки впливу фінансів на суспільний процес та досягнення з їх допомогою результатів.

2.Об’єкти і суб’єкти фінансових відносин

об’єктами фін.. відносин є національне багатство (це вартість нагромаджених і країні матеріальних цінностей та залучені і виробництво природні ресурси і стр. Запаси, золоті валютні запаси) і ВВП (це додана вартість вироблена в країні виробником товарів робіт та послуг у поточному році)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]