Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-60.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
240.64 Кб
Скачать

57. Сутність і призначення міжнар фінансів

Міжн фін - це фонди фінансових ресурсів, створення і використання яких здійснюється на світовому або міжнародному рівнях для задоволення спільних потреб, які мають міжнародне значення. Міжн фін відносини характеризують грошові потоки між субєктами різних країн а сааме: між пвдприємствами; між урядами; між підпр і урядами; між громадянами і урядами. Ці всі взаємовідносини складаються в процесі купівлі-продажу. Оскільки ці субєкти належать до різних країн то ці взаємовідносини відображають рух грошових потоків між країнами. Забезпечення еквівалентності обміну досягається через валютне регулювання тобто вставленя курсу валюти. Відхилення курсу валют від реального співідношеня між різними валютами спричиняє міжнар перерозподіл фін ресурсів. Міжнар торгівля характер торговим балансом кожної країни при цьому сальдо експортно – імпортних операцій характеризує приплив чи відплив валюти.

58. Міжнародний фінансовий ринок

Міжн фін ринок – це глобальна система мобілізації вільних фін ресурсів та надання їх позичальникам із різних країн на умовах ринкової конкуренції. Сьогодні цей ринок набув великих масштабів і перетворився у привабливе джерело залучення фін ресурсів для розвитку нац економік, став визначальним фактором розвитку світового господ. Процес залучення фін ресурсів і доведення їх до споживача містить у собі, як накопичення капіталу, так і взяття його в борг(позика). Функції міжн фін ринку: 1) забезпечення доступу до фінансових ресурсів і міжнародних проектів (створенні фінансовим ринком умов для залучення фін ресурсів, необхідних для розвитку екон); 2) забезпечення міжн ліквідності, тобто можливості окремих країн залучати достатню кількість фін ресурсів у різних формах на вигідних умовах (значно розширює фін можливості кожної країни і сприяє вирівнюванню еконо-го їх розвитку та створенню умов для підвищення суспільного добробуту); 3) формування ринкових цін на окремі види фінансових активів, враховуючи кон’єктуру ринку (укупність умов які характеризують співвідн-ня попиту і проп на певні товари й послуги). З іншої точки зору між фін р – це сукупність кредитно – фін інститутів через які відбувається рух капіталів у сфері міжн економ відносин. До таких інститутів належать: Центр банки окремих країн; КБ; Фондові (валютні) біржі та інші фін інститути включаючи страх компанії. Міжн фін центри – це адміністративне місце зосередження банків і пара банків, які здійснюють широкий спектр міжн фін операцій: депозитні, кред, реалізують угоди з ціними папер, валютою та золотом.

59. Конвертованість валюти. Валютні операції

Конвер валюти - це здатність нац валюти до вільного обміну на валюти інших країн на діючому валютному курсу. Валюта поділяється на: вільноконверт; частково конверт (нац валюта країн, в яких застосовуються валютні обмеження для резидентів з окремих видів обмінних операцій); замкнуту, неконверт валюту (яка функціонує тільки в межах даної країни і не обмінюється на інші іноз валюти). Конверт-сть нац валюти проголошується державою після оформлення її відповідними законод актами. Країни що є членами МВФ, зобов’язані вводити в себе той чи інший режим конверт-сті тільки за згодою МВФ. У цьому випадку МВФ стає в повній мірі гарантом конвер-сті конкретної валюти перед всім світом, а також бере на себе зобов’язання допомагати країні підтримувати конвер-сть у разі різкого погіршення її платіжного балансу. Укр гривня поки частково конверт валюта. Умови: слабка експортна база; структура внутріш цін незіставима зі світовою; високий дефіцит платіжного балансу, зовнішня заборгованість; слабо розвинені ринкові відносини у внутр-ньо госпо-чих зв'язках. Валютні ринки - це офіційні центри де відбувається купiвля-продаж іноз валют на основі попиту та пропозиції. Вони обслуговують міжн платіжний обіг, пов’язаний з оплатою грошових зобов’язань юридичних або фізичних осіб різних країн. Валютні операції - певні банківські та фін операції пов'язані з переходом права власності на валютні цінності. Види опер: пов’язані з переходом права власності на валютні цінності крім тих що здійснюються між резидентами у валюті Укр; пов’язані з використанням валют цінностей у міжн обігу як засобу платежу з передаванням заборгованостей; пов’язані з ввезенням, переказуванням і пересиланням на території Укр та за кордон валютних цінностей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]