Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_ekzamenu_z_TZN.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
662.96 Кб
Скачать

Р

Мал. 12. Пристрій для запису та програвання міні-дисків

азом з ними представляють інтерес музичні центри фірми Aiwa, які при вельми високій якості звуку і безлічі функцій відрізняються нижчою ціною. Нерідко її моделі випускаються з російським УКВ-діапазоном на додаток до європейського FM. Принцип компанії Aiwa: за гроші - якість.

Відомою популярністю у фахівців функціональної музики користуються музичні центри фірми Philips. Високі європейські стандарти і європейський дизайн, хороша якість звуку і порівняно невисока ціна привертають споживачів

Традиційно дуже високою якістю і надійністю володіють музичні центри JVC, які відрізняються щонайширшим набором сервісних функцій, включаючи дистанційне керування поворотом додаткових динаміків Surround Sound. Компанія JVC випускає цілу серію музичних центрів (JVC MX-G 7. MX-S 60, MX-S 50 і ін.), на які стоять звернути увагу.

До лідерів можна віднести і продукцію фірми Sony, яка вже довгий час вважається престижною. Можна полемізувати про якість звуку (це справа смаку і слуху), але сервіс музичних центрів Sony традиційно чудовий.

Таким чином, в умовах сучасного розвитку техніки оснащення освітніх установ необхідною аудіоапаратурою можна здійснювати на досить високому якісному рівні.

Sony пропонує широкий вибір пристроїв для запису на міні-диски як у вигляді окремих компонентів, так і у складі систем класу HI-FI (мал. 12).

Є суперкомпактні портативні програвачі, забезпечені унікальним циліндровим пультом дистанційного керування, схожим на олівець.

13. Звуко-екранні засоби навчання, їх типи та характеристики

Комбіновані технічні засоби (екранно-звукові) забезпечують подачу і сприйняття інформації, призначеної для зору і слуху. До них відносять звукове кіно, відеофільми, учбове телебачення, відеодиски - CD і DVD (Digital Video disk) - цифровий відеодиск. Ряд авторів в цю групу включає також озвучені діафільми і слайди.

Звукові кінофільми по своєму дидактичному значенню значно багатше німого кіно. Звук в звуковому учбовому кінофільмі є не тільки носієм інформації, але у поєднанні із зображенням впливає і на інтелект людини, і на його відчуття, що значно підвищує ефективність навчання.

Учбове телебачення - спосіб передачі на відстань учбової зорової і звукової інформації через систему відкритих або замкнутих телевізійних систем. Учбові телепередачі - передачі, що створюються по темах учбової програми і призначені для використання безпосередньо на уроці, а також при проведенні факультативних занять і позакласних заходів. Дидактична значущість цього технічного засобу мало чим відрізняється від учбового звукового кіно.

Відеозаписи - зафіксовані за допомогою відеомагнітофона або телевізійної камери на спеціальній магнітній стрічці зображення і звук. На уроках використовуються відеозаписи учбових телепередач, кінофільмів, виробничих процесів, дослідів, деяких явищ мікросвіту і т.д.

Широкі можливості відкриваються із застосуванням відеозаписів в позакласній виховній роботі.

Фільми можна розділити на художніх, хронікально-документальних, науково-популярних, наукових, учбових, а також на любительських і телефільми.

Художні фільми знімають по літературних сценаріях за участю акторів. Фільми розрізняють по жанрах: драма, трагедія, комедія, музичні і т.д. Є ще і таке ділення: мелодрами, бойовики, тріллери (фільми жахів), поліцейські (детективні), буфонада, фантастика.

Хронікально-документальні - фільми, в яких відображені дійсні події, робота промислових і сільськогосподарських підприємств, будівництв, інститутів, спортивні змагання і т.п.

Науково-популярні фільми - зняті за сценарієм і такі, що популярно висловлюють наукову або технічну проблему, явища природи, що розкривають на сучасному науковому рівні, і процеси в різних областях науки, техніку, промисловості і сільському господарстві. Вони розраховані на глядачів з самою різною підготовкою, тому доступність і цікавість викладу - головні вимоги, що пред'являються до них.

Наукові фільми - фільми, які створені в процесі науково-дослідних робіт і служать для вирішення конкретних наукових завдань. У учбових цілях вони практично не використовуються.

Навчальний фільм - один з видів наукового кіно, яке призначається для демонстрації в ході навчання і забезпечення наочності при ознайомленні учнів з явищами і процесами, недоступними для безпосереднього спостереження. У деяких навчальних посібниках по ТЗН учбове кіно називають кінодопомогою.

Любительські кінофільми кінолюбителі знімають в різних жанрах, використовуючи полегшену і спрощену 8- і 16-міліметрову апаратуру. Нерідко в школах і внеучебных закладах працюють кухлі, секції, клуби кінолюбителів, члени яких не тільки навчаються кіно- і відеозйомкам, але і знімають фільми, які можна використовувати в учбових і виховних цілях.

Великі перспективи відкриваються перед застосуванням в недалекому майбутньому в учбових закладах телепередач і різних відеозаписів не тільки на відеокасетах, але і на відеодисках.

Відеодиском називають диск, схожий на гнучку грам-пластинку і призначений для відтворення зробленого на нім запису зображення і звуку за допомогою відеопрогравача.

За кордоном проводяться відеодиски наступних типів:

1) відеодиски із спіральними канавками (аналогічні довгограючим грамплатівкам) із зміною рельєфу (глибинним записом), але із значно більшою щільністю запису і меншим розміром канавок; зчитуючий пристрій працює при контакті.

  1. відеодиски із спіральною доріжкою-канавкою: зчитування запису проводиться за допомогою ємкісного щупа, що реагує на зміну електричній ємкості між ним і поверхнею диска;

  2. відеодиски з оптичним записом; зчитування запису здійснюється за допомогою пучка світла, що створюється лазером: промінь відбивається від непрозорого диска і сприймається фотоприймачем;

  3. відеодиски з оптичним записом; зчитування відбувається за допомогою пучка світла, що проходить через прозорий диск, на просвіт.

Перспективність відеодискових систем як екранно-звукових засобів визначається високою якістю зображення, простотою користування і нижчою ціною відеодисків в порівнянні з відеокасетами і магнітною стрічкою. Цьому сприяють отработанность технології виробництва відеодисків, невисока вартість початкового матеріалу і швидкість процесу виготовлення - процес друку (штампування) займає декілька секунд. Відеодиски дозволяють почати відтворення з будь-якого місця запису, як на грамплатівці (система прямого доступу), не чекаючи, як у відеомагнітофоні, поки буде перемотана стрічка. Відмітною особливістю DVD-технології є те, що ці носії дозволяють написати об'єм майже в 7 разів більший, ніж на звичайний CD-диск (650 Мб інформації). DVD-технологія побудована на принципах високоякісного відтворення звуку і відео.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]