Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_ekzamenu_z_TZN.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
662.96 Кб
Скачать

9. Поняття слайду та вимоги до їх створення

1. Дидактичні вимоги до слайдів

Для того, щоб наочні посібники у вигляді слайдів сприяли підвищенню ефективності навчального процесу, вони повинні відповідати наступним вимогам:

  1. Інформація, що представлена на слайді, має відповідати останнім досягненням науки, техніки та передовому досвіду виробництва;

  2. При створенні слайда необхідно використовувати такі форми зображення об'єкта, щоб вони були більш виразними, ніж інші наочні посібники;

  3. Форма представлення інформації має відповідати рівню знань студентів, яким викладають матеріал;

  4. Наочні посібники мають ілюструвати найбільш складні для сприйняття частини учбового матеріалу;

  5. Розміщення інформації на слайді має бути таким, щоб можна було демонструвати як весь слайд, так і ного складові частини окремо.

ІІ. Розташування інформації на слайді

Формат слайдів Розмір робочого стола сучасних проекторів дорівнює 285x285 мм, що дозволяє розташовувати інформацію як в горизонтальному, так і у вертикальному форматі. Але горизонтальне розташування є більш прийнятним для сприйняття.

Для того, щоб слайди сприймались краще, намагайтесь дотримуватись єдиного формату слайдів, тобто використовуйте на всіх слайдах:

  • однаковий шрифт;

  • подібну гаму кольорів, якщо слайди кольорові.

Тип та розмір шрифтів. Різноманітність шрифтів зроблять Ваш текст важким для читання. Використовуйте один шрифт в одному зображенні, і не більше, ніж два, для всієї доповіді. Бажано використовувати шрифти, де немає тонких ліній.

Розмір шрифта має бути таким, щоб літери чітко розрізнялись з останнього ряду аудиторії. Не рекомендується використовувати шрифти висоти меншої, ніж 5 мм. Якщо для підготовки слайдів Ви використовуєте редактор Microsoft Word, то таким вимогам відповідає шрифт 16 мм, напівжирний.

Намагайтеся не використовувати досить часто заглавні літери це також ускладнює читання тексту.

Кольорова гама. При використанні кольору намагайтеся максимально близько дотримуватися природного кольору об’єкта, що демонструється, - це забезпечить правильне уявлення студентів про нього.

Добираючи штучний колір, намагайтесь дотримуватись наступних правил:

  • Не використовуйте більше, ніж 4 різних кольори на одному слайді;

  • Враховуйте психологічний вплив кольорів:

  • Стимулюючі (теплі) тонн - діють як подразники: червоний, помаранчевий, жовтий.

  • Дезинтегруючі (холодні) тони - пригнічують збудження: фіолетовий, синій, блакитний, синьо-зелений.

  • Статичні (заспокійливі) тонн - врівноважують, відволікають від збуджуючих кольорів: зелений (чистий), жовто-зелений, пурпуровий.

  • Глухі тони - не викликають збудження, допомагають сконцентруватись: сірий, білий, чорний.

  • Теплі темні (коричневі) тони - пом’якшують, стабілізують збудження, діють інертно: коричнево-земляний, темно-коричневий.

  • Холодні темні кольори - ізолюють, пригнічують збудження: темно- сірий, темно-синій, темно-зелено-енній.

Обираючи колір слайда, що зображує вигляд препарату рослинного та тваринного походження під мікроскопом, необхідно дотримуватись кольорів, які використовуються для фарбування цих елементів на мікропрепаратах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]