Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_ekzamenu_z_TZN.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
662.96 Кб
Скачать

22. Пристрої для друку, їх типи та основні характеристики

Принтери призначені для виведення даних на папір. Вони перетворюють машинне представлення інформації в символи, букви, знаки. Будь-який символ представляється на папері набором крапок. Формування зображення здійснюється головкою друкарського пристрою. Друк проводиться в двох напрямах: друкуюча головка рухається зліва направо і справа наліво. Отримання послідовних рядків здійснюється за допомогою спеціального механізму простягання паперу між валами принтера. Функціональні можливості сучасних принтерів дозволяють друкувати на папері малюнки і графіки, а також можуть роздруковувати інформацію і на спеціальній плівці, наприклад для створення слайдів.

За способом формування зображення на папері принтери поділяються на:

а) послідовні, коли документ формується символ за символом;

б) рядкові, коли формується відразу весь рядок;

в) сторінкові, коли формується зображення цілої сторінки.

По кількості кольорів, використовуваних при друці документа, принтери бувають чорно-білі і кольорові.

За способом друку принтери бувають ударні і ненаголошені. Важливими характеристиками принтерів є:

- ширина каретки принтера, що визначає максимально можливий формат документа: А4 або A3;

Матричні принтери використовують комбінації маленьких голочок, які б'ють по стрічці, завдяки чому на папері залишається відбиток символу. Кожен символ, що друкується на принтері, формується з набору 9, 18 або 24 голок, сформованих у вигляді вертикальної колонки. Недоліками цих недорогих принтерів є їх гучна робота і невисока якість друку.

Лазерні принтери працюють приблизно так само, як ксерокси. Комп'ютер формує в своїй пам'яті "образ" сторінки тексту і передає його принтеру. Інформація про сторінку проектується за допомогою лазерного променя на обертовий барабан зі світлочутливим покриттям, що змінює електричні властивості в залежності від освітленості.

Після засвічення на барабан, що знаходиться під електричною напругою, наноситься барвний порошок - тонер, частинки якого налипають на засвічені ділянки поверхні барабана. Принтер за допомогою спеціального гарячого валика простягає папір під барабаном; тонер переноситься на папір і "вплавляется" в неї, залишаючи стійке високоякісне зображення. Кольорові лазерні принтери поки дуже дорогі.

Струменеві принтери генерують символи у вигляді послідовності чорнильних крапок. Друкуюча головка принтера має крихітні сопла, через які на сторінку вибризкуються швидковисихаючі чорнило. Ці принтери вимогливі до якості паперу. Кольорові струменеві принтери створюють кольору, комбінуючи чорнило чотирьох основних кольорів - яскраво-блакитного, пурпурного, жовтого і чорного.

Принтер пов'язаний з комп'ютером за допомогою кабелю принтера, один кінець якого вставляється своїм роз'ємом в гніздо принтера, а інший - в порт принтера комп'ютера. Порт - це роз'єм, через який можна з'єднати процесор комп'ютера із зовнішнім пристроєм.

Кожен принтер обов'язково має свій драйвер - програму, яка здатна переводити (транслювати) стандартні команди друку комп'ютера в спеціальні команди, потрібні для кожного принтера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]