Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_ekzamenu_z_TZN.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
662.96 Кб
Скачать

14. Навчальний фільм, його вимоги та характеристики

Навчальний фільм - один з видів наукового кіно, яке призначається для демонстрації в ході навчання і забезпечення наочності при ознайомленні учнів з явищами і процесами, недоступними для безпосереднього спостереження. У деяких навчальних посібниках по ТЗН учбове кіно називають кінодопомогою.

Кінодопомога містить позитивне фотографічне зображення рухомих об'єктів на кіноплівці із зафіксованим (оптичним або магнітним способом) звуковим супроводом, виконане відповідно до виховно-дидактичних цілей і з урахуванням психолого-педагогічних вимог. Учбові фільми (кінодопомога) знімають по сценаріях і призначають для учбового процесу.

Кожен навчальний фільм повинен відповідати програмі певного курсу і учбового закладу, для якого він знятий, а також педагогічним вимогам і віковим особливостям навчально виразних засобів кіно, спеціальних видів зйомок, мультиплікації і т.п.

Різновидами навчального фільму є:

  • кіно- або відеофрагмент - 3-5-хвилинний фільм, що розкриває зміст один з питань теми;

  • кінокілъцівка - невеликий (10-12-метровий) фільм, що містить інформацію про циклічний процес, наприклад робочий процес двигуна внутрішнього згорання, або що допускає багатократне повторення одних і тих же кадрів і тексту, наприклад, при вивченні іноземних мов; для демонстрації фільм склеюють в кільце і показують багато разів до тих пір, поки учні не засвоять суть процесу;

- кіно- або відеокурс - кінодопомога, що складається з декількох частин і охоплюючий зміст розділу або цілого курсу;

- кіно (відео) хрестоматія;

- ситуативний фільм.

Навчаотні фільми бувають звукові і німі, чорно-білі і кольорові. Вони створюються в основному за таким учбовим матеріалом, по якому використання інших засобів навчання і виховання не дає потрібного ефекту.

Телефільми знімають по сценаріях спеціально для показу по телебаченню з урахуванням специфічних особливостей сприйняття зображення з малого екрану. Так, в телефільмах ширше використовують крупні плани, що краще сприймаються на телеекрані, оптичні наїзди (трансфокатором) у поєднанні з рухом знімального апарату, менш контрастне освітлення і м'який друк фільмокопій і т.д. Телефільми за своїм змістом і цільовій спрямованості можуть відноситися до будь-якого з перерахованих вище видів.

15. Екранно-звукова апаратура, її види та характеристики

16. Відеомагнітофон та особливості роботи

Відеомагнітофон - пристрій, призначений для магнітного запису і відтворення зображення звуку.

Відеоплеєром називають відеомагнітофон, що не має дисплейної панелі для контролю його роботи. Наприклад, на відеоплеєрі не можна визначити, скільки метрів марнотратили або скільки часу пройшло від початку фрагмента відтворення. Відеоплеєр може не забезпечувати запису інформації на плівку, тоді його називають що не «пише».

Моноблоком називають відеомагнітофон, вбудований в телевізор.

У основі методів магнітного запису звуку і відеозапису лежить один і той же принцип намагнічення носія. Але запис звукових сигналів істотно відрізняється від відеозапису тим, що їх діапазон значно вужчий за діапазон телевізійного сигналу. Якщо діапазон звукового сигналу лежить в межах 20 - 20 000 Гц, то високоякісний запис телевізійних сигналів вимагає смуги від 50 Гц до 6,0 Мгц. Крім того, телевізійний сигнал Складніше по своїй структурі. У нього входять власне сигнал зображення (інформація про яскравість окремих елементів зображення), сигнал імпульсів рядкової і кадрової синхронізації, рядкові і кадрові імпульси, що гасять, звуковий сигнал, а також постійна складова, яка визначає середню яскравість зображення. За призначенням відеомагнітофони розділяють на побутових (розраховані на масового споживача), професійних (презначених для роботи на телецентрах - студійні або в установках для репортажу) і напівпрофесійних (призначені для роботи

У замкнутих телевізійних системах в науково-дослідних лабораторіях, учбових, медичних і інших установах).

Впровадження магнітного відеозапису в практику телебачення для побутових і учбових цілей стало можливим із застосуванням методів поперечно-рядкового і похило-рядкового запису на магнітну стрічку шириною 50,8 і 25,4 мм (у професійних відеомагнітофонах) і 12,7 мм (у відеомагнітофонах репортажів і побутових). При такому записі магнітні головки у відеомагнітофоні розташовуються на диску, що обертається, огинається магнітною стрічкою, якій, у свою чергу, додається поступальна хода. Таким чином, фактична швидкість запису визначається одночасно швидкістю обертання барабана з магнітними головками і відносно невеликою швидкістю пересування магнітної стрічки. Одночасне обертання головок і поступальне пересування стрічки забезпечують запис відеосигналу у вигляді окремих строчок, причому кожна подальша строчка на стрічці є продовженням попередньої. Напрям строчки утворює деякий кут з рухом стрічки, що додає строчкам відповідний нахил. Звідси і назва методу запису - похило-рядковою. При щодо великої швидкості обертання диска з декількома магнітними головками строчки запису відеосигналу розташовуються на стрічці під кутом, близьким до 90° до напряму її руху. Такий відеозапис називається поперечно-рядковим. У побутових відеомагнітофонах, як правило, застосовується похило-рядковою метод запису.

При поперечно і похило-рядковому методах забезпечується висока щільність запису по ширині магнітної стрічки, що при порівняно низькій швидкості просування стрічки дозволяє записувати і відтворювати програми достатньо великої тривалості.

Великий інтерес до розвитку магнітного відеозапису пояснюється перевагами цього способу запису зображень, що не вимагає якої-небудь додаткової обробки (як при кінозйомці), а також її зручністю в експлуатації

Багато сучасних марок відеомагнітофонів зручні і прості в експлуатації, мають пристрої захисту від високої напруги, програмування запису на екрані, функції авто настроювання і авто переключення в довгограючий режим, що дозволяє будь-який запис довести до кінця, а також в автономний режим при виключенні телевізора; можливі багатомовні повідомлення на екрані і управління телетекстом з пульта управління, використання інтегральних схем Мал. 15. Відеокамера штучного інтелекту і ін.

У школі вчитель за допомогою відеомагнітофона може не тільки записувати трансльовані по телебаченню передачі, але і самостійно і виключно оперативно готувати (знімати) власні учбові програми.

Відеопрогравач дисків - пристрій, який разом з телевізором може відтворювати (залежно від функцій) СО - і ОУО - диски.

З'явилася ультрамодерна цифрова відео зйомка. Цифровий відеозапис передає найдрібніші нюанси завдяки високому дозволу зображення і динамічному звуку. Об'єкт зйомки вибирається через віконце вбудованого в камеру відео шукача, зображення

запам'ятовується миттєво. Знятих кадрів можна тут же продемонструвати аудиторії на наявному моніторі, якщо аудиторія невелика. Для більшої аудиторії її під'єднують до Жк - проєктору або до телевізора. Через вбудовані видео і аудіо відео виходи можна проектувати зображення на великий екран (мал. 16). Розвиток і вдосконалення телевізійної техніки створює передумови для перетворення учбового телебачення на універсальний засіб, що дозволяє об'єднати в учбовому процесі всі технічні засоби навчання, включаючи ЕОМ і всілякі повчальні пристрої.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]