Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tsivilne_pravo_Ukrayini_shpora.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
611.33 Кб
Скачать
  1. Строки позовної давності.

Позовна давність-це період часу протягом якого можна вимагати примусове здійснення і захисту порушеного права через суд, господарський суд або третейський суд. Строки позовної давності поділяються на загальні (– загальний строк для захисту права за позовом особи, право якої порушено (позовна давність), встановлюється в 3 роки) і скорочені (– скорочені строки позовної давності встановлюються законодавством У. Для окремих видів вимог, що випливають з відносин, регулювання яких віднесене до відання У., і цим кодексом – для інших вимог. Скорочені строки давності тривалістю в 6 місяців діють, зокрема, за позовами : 1)про стягнення неустойки (штраф, пеня) 2)про недоліки проданих речей 3)що випливають з поставки продукції неналежної якості 4)про явні недоліки в роботі виконані за договором підряду 5)про недоліки в роботі, виконаній за договором побутового замовлення. До позовів про приховані недоліки в роботі, виконані за договором підряду, застосовується скорочений строк давності в 1 рік, крім договорів підряду на збудування будинків і споруд, однією із сторін яких є громадянин. До позовів, що випливають з перевози вантажів, пасажирів, багажу, застосовуються скороченні строки давності (6 місяців)). Якщо для даної вимоги не встановлений скорочений строк давності, то застосовується загальний строк. Позовна давність починається з дня виникнення права на позов. Право на позов виникає з дня, коли особа дізналася, чи повинна була дізнатися про порушення свого права.

  1. Початок перебігу строків позовної давності.

Згідно з ЦКУ – перебіг строку позовної давності починається з дня виникнення права на позов. Право на позов виникає з дня, коли особа дізналася, або повинна була дізнатися про порушення свого права. Винятки з цього правила, а також підстави зупинення і перериву перебігу строків позовної давності встановлюється законодавством

  1. Призупинення перебігу строку позовної давності.

Призупинення строку позовної давності означає, що час протягом якого існує обставина, яка є підставою призупинення, не зараховується в строк позовної давності. Після того, як вказана обставина припиняє існування строк давності подовжується. Частина строку, яка прийшла до настання цієї обставини включається до строку позовної давності. Такими обставинами можуть бути : стихійні лиха, військові дії, тимчасова втрата дієздатності, як сторони правопорушника, так і потерпілої сторони. Згідно з ЦКУ - перебіг строку позовної давності зупиняється : 1)якщо пред’явленню позову перешкоджала надзвичайна і невідворотна за даних умов подія (непереборна сила) 2)в силу встановленої законодавством У. відстрочки виконання зобов’язань (мораторій). 3)якщо позивач або відповідач перебувають у складі Збройних Сил У., переведених на воєнний стан. Перебіг строку позовної давності зупиняється, якщо зазначені обставини виникли або продовжували існувати в останні 6 місяців строку давності, якщо цей строк менший 6 місяців – протягом строку давності.

  1. Перебування перебігу строку позовної давності.

Строк позовної давності переривається в силу певних дій божника, або кредитора. Згідно ЦКУ - перебіг строку позовної давності переривається пред’явленням позову в установленому порядку. По спорах, в яких однією або обома сторонами є громадяни, перебіг строку позовної давності переривається також вчиненням зобов’язаною особою дій, що свідчать про визнання боргу. Після перериву перебіг строку позовної давності починається спочатку; час, що минув до перериву, до нового строку не зараховується. Пред’явлення позову, залишеного без розгляду, не перериває перегляду строку позовної давності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]