Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tsivilne_pravo_Ukrayini_shpora.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
611.33 Кб
Скачать
  1. Поняття та види позадоговірних зобов’язань.

1) Публічна обіцянка винагороди без оголошення конкурсу. Особа має право публічно пообіцяти винагороду (нагороду) за передання їй відповідного результату (передання інформації, знайдення речі, знайдення фізичної особи тощо).

2) Публічна обіцянка нагороди за результатами конкурсу. Предметом конкурсу може бути результат інтелектуальної, творчої діяльності, вчинення певної дії, виконання роботи тощо. За результатами конкурсу видається нагорода (премія). Кількість призових місць, вид нагороди (сума премії) за кожне призове місце тощо визначаються в умовах конкурсу.

3) ВЧИНЕННЯ ДІЙ В МАЙНОВИХ ІНТЕРЕСАХ ІНШОЇ ОСОБИ БЕЗ ЇЇ ДОРУЧЕННЯ. Якщо майновим інтересам іншої особи загрожує небезпека настання невигідних для неї майнових наслідків, особа має право без доручення вчинити дії, спрямовані на їх попередження, усунення або зменшення.

4) Зобов'язання, що виникають внаслідок рятування здоров'я та життя фізичної особи

Шкода, завдана особі, яка без відповідних повноважень рятувала здоров'я та життя фізичної особи від реальної загрози для неї, відшкодовується державою у повному обсязі.

5) Зобов'язання, що виникають внаслідок рятування здоров'я та життя фізичної особи Шкода, завдана особі, яка без відповідних повноважень рятувала здоров'я та життя фізичної особи від реальної загрози для неї, відшкодовується державою у повному обсязі.

  1. Зобов’язання, що виникають з публічного обіцяння винагороди (оголошення конкурсу).

Зобов'язання, що виникають з публічного обіцяння винагороди – різновид односторонніх правочинів. Таке обіцяння повинно відповідати певним вимогам: воно мусить бути публічним, тобто зверненим до невизначеного кола осіб; винагорода встановлюється за дії, які повинні бути правомірними; в оголошенні має зазначатися особа, яка обіцяє винагороду. Винагорода може бути у вигляді як певної грошової суми, так і майнової цінності. Не може вважатися винагородою звичайна оплата виконання певної роботи або лише моральне заохочення. Зобов'язання для особи, яка публічно пообіцяла винагороду, виникає не з моменту оголошення такої обіцянки, а з моменту досягнення особою, що претендує на винагороду, бажаного результату. Особа, котра пообіцяла виплатити винагороду, стає зобов'язаною за умови, що виконана дія точно відповідає дії, за яку обіцяно винагороду, і здійснена в обумовлені строки, якщо такі строки були встановлені публічним оголошенням. На обов'язок виплатити винагороду не впливають обставини виконання обумовленої дії. Так, особа, що знайшла загублену річ, за яку власником обіцяна винагорода, має право на отримання винагороди незалежно від того, знала така особа про винагороду чи ні. Особа, яка публічно пообіцяла винагороду, має право публічно відмовитись від своєї обіцянки, за винятком випадків, коли: сам зміст заяви (обіцянки) свідчить про неможливість відмови; в оголошенні вказано строк для здійснення обумовленої дії; вказана дія вже кимось виконана. Різновидом зобов’язання, що виникає з публічного обіцяння винагороди, є оголошення про конкурс, тобто публічне обіцяння спеціальної винагороди (премії) за краще виконання якоїсь роботи, що має бути спрямована на досягнення суспільне корисних цілей. Як правило, конкурси оголошуються на створення творів науки, л-ри, мистецтва. Цивільний кодекс України докладно регламентує тільки відносини з оголошення конкурсу як різновид публічного обіцяння винагороди. Обіцяння винагороди в інших випадках, якщо ці відносини не суперечать загальним засадам і змістові цивільного законодавства, мають юридичну силу згідно зі ст. 4 ЦК і до них застосовуються загальне правила щодо угод.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]