Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пит_АГД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
332.8 Кб
Скачать
  1. Аналіз використання робочого часу.

Основним джерелом даних для аналізу використання фонду робочого часу є статистична форма 3-ПВ «Звіт про використання робочого часу (за квартал, півріччя, 9 місяців, рік)». Додатково залучаються для аналізу дані табельного обліку, плановий (номінальний) баланс робочого часу, дані оперативного та вибіркового обліку (фотографії, самофотографії робочого дня окремих робітників, хронометраж операцій і робочих процесів, моментні спостереження в цехах і на дільницях).

Використання робочого часу для всіх категорій робітників аналізується за допомогою таких двох показників:

- середня кількість днів, відпрацьованих одним робітником за звітний період (місяць, квартал, рік);

- середня тривалість робочого дня (зміни).

Середня кількість днів, відпрацьованих одним робітником за звітний період, характеризує тривалість робочого періоду в днях (дні виходів на роботу). На цей показник впливають такі фактори: втрати робочого часу, в тому числі прогули; невиходи з дозволу або з ініціативи адміністрації; масові невиходи на роботу (страйки); кількість днів чергової відпустки; кількість вихідних і святкових днів, кількість днів тимчасової непрацездатності, відпустки у зв’язку з навчанням.

Тривалість робочого дня (зміни) робітника залежить від таких факторів: величини нормативно встановленого робочого тижня; часу надурочної роботи; часу простою протягом робочої зміни, що зафіксований в обліку; неповного робочого часу (скорочений робочий день, тиждень); часу інших скорочень робочого дня (зміни), передбачених законодавством (для матерів-годувальниць, підлітків).

Під час аналізу необхідно визначити відхилення фактичних показників від планових або від аналогічних показників минулих періодів і встановити конкретні причини можливих відхилень. На підприємстві мають місце й приховані втрати робочого часу, пов’язані з виготовленням бракованої продукції, виправленням браку, порушенням нормальних умов праці або з потребою додаткових затрат праці через використання нестандартних матеріалів.

  1. Аналіз продуктивності праці. Продуктивність праці — найваж­ливіший якісний показник використання трудових р-сів п-ва і головний фактор зростання обсягів в-ва продукції.

Вимірюється продуктивність праці двома способами: кількістю продукції, випущеної за одиницю часу, або кількістю часу, затраченого на виготовлення одиниці продукції.

Під час аналізу обчислюють годинну, денну і місячну (квартальну, річну) продуктивність праці одного працюючого або одного робітника. Перші два показники визначаються як відношення обсягу товарної продукції до загальної кількості відпрацьо­ваних усіма робітниками людино-годин і людино-днів, а інші — як відношення того самого обсягу до середньоспискової чисельності робітників або всіх працівників.

Продуктивність праці характеризується вартісними, трудовими та натуральними показниками.

1. Товарна продукція, тис. грн.

2. Чисельність працівників, осіб

3. з них робітників

3а. Питома вага робітників у загальній чисельності працівників, ряд 3 : ряд 2, %

4а. Кількість відпрацьованих робітниками людино-днів, тис.

4б. людино-годин, тис.

5. Кількість днів, відпрацьованих одним робітником: (ряд. 4а : ряд. 3)

6. Середня тривалість робочого дня [(ряд. 4б : ряд. 4а  1000)], год.

7. Середня к-сть год, відпрацьованих одним робітн (ряд. 4б : ряд. 3)  1000]

8. Середня продуктивність праці одного працівника (ряд. 1 : ряд. 2), грн

9. Середня продуктивність праці одного робітника (ряд. 1 : ряд. 3), грн

10. Середньоденна продук­тивність праці одного робітника (ряд. 1 : ряд. 4а), грн

11. Середньогодинна продуктивність праці одного робітника (ряд. 1 : ряд. 4б), грн