Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пит_АГД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
332.8 Кб
Скачать
  1. Аналіз забезпеченості п-ва матеріальними ресурсами.

Обов’язковою умовою стійкого виробничого процесу є сво­єчасне і повне забезпечення його необхідними матеріальними р-сами. У процесі аналізу необхідно дати оцінку забезпечення п-ва необхідними основними та допоміжними матеріалами, комплектуючими виробами, паливом та електроенергією тощо. Слід з’ясувати причини і виявити винних осіб, якщо по будь-яких позиціях викривалися факти недопостачання, які шкодили процесу в-ва.

Певна неритмічність, а також недопостачання можуть бути повністю або частково нейтралізовані за допомогою складських з-сів матеріалів та інших р-сів. У процесі аналізу дається оцінка загальної величини складських з-сів, динаміці їх залишків, комплектності, наявності непотрібних і зіпсованих матеріалів і сировини. Як критерій при аналізі використовують нормативи, розраховані по групах і окремих видах матеріалів або сировини. Нормативи мають не тільки грошовий вираз, а й натуральний (днів запасу).

Недотримання нормативів може спричинити неритмічність в-ва, навіть його тимчасові зупинки. Зайві запаси, або понаднормативні залишки, також небажані, оскільки потребують додаткових приміщень і фінансових р-сів.

Основні причини відхилень від нормативів такі: зміна суми вступних складських запасів для в-ва; відхилення, пов’язані з надходженням р-сів на підприємство; зміна обсягів випуску продукції; зміна норм витрат р-сів на виробництво окремих видів продукції; асортиментно-структурні зрушення у виробництві; недоліки у плануванні, обліку та зберіганні сировини і матеріалів; прорахунки при обчисленні самих нормативів тощо.

Аналіз завершують розробкою заходів щодо оптимізації рівня складських з-сів, поліпшення стану їх зберігання і ліквідації понаднормативних з-сів.

  1. Характеристика ефективності використання матеріальних р-сів.

Аналіз ефективного використання матеріальних р-сів якнайтісніше пов’язаний з дослідженням рівня витрачання матеріальних р-сів. Отже, завданням аналізу є пошук джерел економії цих р-сів і зниження матеріаломісткості продукції.

Матеріаломісткість продукції є вартісним показником, який відображає рівень матеріальних витрат (без амортизації) на кожну гривню товарної продукції та розраховується як відношення суми всіх матеріальних витрат до вартості товарної продукції:

Матеріаловіддача продукції (зворотний показник до показника матеріаломісткості) характеризує вихід продукції з кожної гривні витрачених матеріальних р-сів та розраховується як відношення вартості товарної продукції до суми матеріальних витрат:

Для оцінки ефективності використання матеріальних р-сів на підприємстві необхідно також розраховувати такі показники:

- швидкість обороту матеріальних запасів, який обчислюється діленням середнього (за період) залишку матеріальних запасів у грошовому виразі на середнє добове споживання в цьому самому періоді:

- оборотність матеріальних запасів, яка розраховується діленням вартості товарної продукції на середній залишок запасів:

- термін зберігання запасів, який дорівнює відношенню календарної кількості днів у періоді, що розглядається, до оборотності матеріальних цінностей:

Після аналізу матеріаломісткості продукції необхідно проаналізувати матеріальні витрати на в-во окремих виробів. Об’єктами такого аналізу є вироби, які займають значну питому вагу в загальному обсязі випуску продукції, а також нова продукція. Джерелом аналізу є калькуляція собівартості одиниці продукції.

Матеріальні витрати залежать від кількості (маси) витрачених матеріальних р-сів на випуск цих виробів та вартості їх придбання