Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пит_АГД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
332.8 Кб
Скачать
  1. Методологія та система показників аналізу господарської діяльності.

Господарський аналіз як і кожна наука вивч свій предмет за допомогою «певного методу» (метод означ шлях дослідж теорію навч) якщо предмет відповід на пит. Що ми вивч? То метод як? яким способом і прийомами? АГД передбач такі Методи, які характеризуються наступним чином: 1,всі явища і процеси необхідно розгл в динаміці (порівн., план, і факти). 2.вивч госп діял провод з урахув всіх взаємозв’язків і взаємозалежностей. 3. взаємозв’язок і взаємозалеж економ явищ обумовлених необхідн компл підходу до визначення г д. 4. між багатьма явищами є причина залежність. В даному випадку слід використ метод дедукції та індукції. 5.кожне економ явище слід розглядати як систему. 6.важливою методологічною рисою аналізу є розробка і використ необхідної для компл сист дослідження прич наслід зв’язків, економ явищ і процесів г.д. п-ства. До елемент г.д. відносимо: 1) р-си. 2) вироб процес. 3)готова прод

Метод госп.а. становить комплексне системне вивчення вимірювання і узагальнення впливу факторів на результат діяльності п-ва, вияв і мобіліз резервів з метою підвищення ефективності в-ва.

В провед систем аналізу виділ 6 етапів: 1.обєкт дослідж як система 2. розробляється якісна характеристика системи 3. Складається загал схема системи 4. Визнач основні взаємозв’язки і фактори, що дають кількісні характер 5. Будується модель системи на основі ім. форм отриманої на попередніх етапах 6. Робота з моделлю

Важливе значення в АГД має сист показників які можна згрупувати і систематизувати. Показники: загальні і специфічні. Загальні використав при аналізі усіх галузей націон економіки. Специфічні – використ в окремих галузях і п-ствах.

За своїм змістом показники поділ: 1.кількісні (пов’язані зі змінами розміру, сукупності обєкту), 2. Якісні (пов’язані з розвитком явищ). Зміна кількісних показників призводить до зміни якісних показників і навпаки.

Аналітичні: 1.абсолютні (у вартісних, натур і трудов вимірниках), 2.відносні(похідні від абсолютних і відображ ступінь їхньої зміни у %, коеф)

За характером відображ: 1.натуральні (розмір явища у фіз. один виміру), 2.вартісні (подають елементарну оцінку економ об’єктів або процесів)

При вивченні причинно-наслідкових зв’язків показн поділ: 1. результативні (пок, що розгляд як результат впливу однієї чи декількох причин і є об’єктом дослідж при вивч взаємозв’язків) 2. факторні (пок, що визнач поведінку результативних показників і є причинами зміни його розмірів)

За способом формув: 1.нормативні 2.планові 3.облікові 4.звітні 5.аналітичні

  1. Інформаційна база аналізу господарської діяльності.

Нині під інформацією розуміють сукупність корисних відомостей, які є об’єктом збирання, реєстрації, зберігання, передавання й перетворення.

Різновидом управлінської інформації є економічна інформація, тобто ті економічні дані, що відображають через систему натуральних, трудових і вартісних показників характер планової та фактичної виробничо-господарської діяльності, причинні взаємозв’язки між системою управління та об’єктами управління.

У проектуванні інформаційної бази економічного аналізу враховують основні характеристики економічної інформації,

За стадіями управління розрізняють прогнозну, планову, облікову, нормативну інформацію та інформацію для аналізу господарської діяльності, оперативного управління.

За місцем утворення інформація для економічного аналізу поділяється на внутрішню й зовнішню.

За стабільністю аналітичну інформацію поділяють на постійну (сталу), умовно-постійну та змінну.

За стадіями створення економічна інформація поділяється на вхідну та вихідну.

За насиченістю реквізитами аналітична інформація буває: достатньою, недостатньою і надлишковою.

За способом фіксації розрізняють усну й документальну інформацію, зафіксовану на паперових і машинних носіях.

За елементами структури: реквізит, показник, масив, потік. Ця класифікація має значення для розробки баз і банків даних.

Відомі й інші схеми класифікації економічної інформації: за формою подання даних — алфавітна, цифрова, алфавітно-цифрова; за стабільністю руху відносно системи керування: періодична (регулярна), неперіодична (епізодична), одноразова; за певними додат­ковими ознаками — наприклад, інформація про фінансовий стан тощо; за предметом господарської діяльності — інформація про продукцію; інформація про послуги. Цю класифікацію можна деталізувати аж до найменувань специфікаційної номенклатури товарів.

До інформації, яка використовується для АГД, висуваються такі вимоги: достовірність, своєчасність, повнота, детальність, багатоаспектність.