Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пит_АГД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
332.8 Кб
Скачать
  1. Чинники матеріаловіддачі та матеріаломісткості продукції.

Загальна матеріаломісткість залежить від обсягу виробленої продукції, її структури, цін, витрат матеріалів на одиницю продукції. В даному випадку увага приділяється вивченню причин зміни витрат сировини на одиницю продукції і пошуку резервів її скорочення.

Кількість витрачених матеріалів на одиницю прод може змінюватись за рахунок: - якості матеріалів; - заміни одного іншим; -покращенням техніки і технології; - покращення організації матер-тех постачання; - покращення кваліфікації працівників.

Вартість сировини і матеріалів залежить від її якості, структури, ринку та ін.. чинників.

Знаючи чинники зміни витрат на одиницю прод та їх вартість можна визначити їх вплив на рівень матеріаломісткості.

АММх=АМВхі/ВПф

АММх, АМВ – це абсол приріст відпові матеріаломісткостей і матер витрат за рахунок і-того чинника. ВПф - фактичний обсяг випуску прод

Вплив ефективності використання мат рес на обсяг в-ва прод можна визначити з різними ступенями деталізації. Чинниками 1-го рівня є зміна суми викор матер р-сів і еф їх використання. ВП = МВ - МВв, ВП=МВ/ММ, де ВП-випуск прод; МВ-витрати матер рес на в-цтво прод; МВв-матеріаловіддача; ММ-матеріаломісткість

  1. Основні завдання аналізу виробничої потужності.

Виробнича потужність - це максимально можливий випуск продукції підприємством за певний час (зміну, добу, місяць, рік) у встановленій номенклатурі і асортименті ігри і нічному завантаженні обладнання і виробничих площ.

Одиниці виміру виробничої потужності підприємств застосовуються різні залежно під характеру в-ва та галузевої підпорядкованості. Загальне правило таке: виробнича потужність визначається в тик самих одиницях виміру, в яких планується та здійснюється облік продукції, що виготовляється (послуг, що надаються). Здебільшого це натуральні або умовно натуральні вимірники за видами продукції (послуг).

Але багатономенклатурних виробництв потужність може визначатися також вартісним показником усього обсягу продукції (послуг). У паспорті такого п-ва потужність позначають двома вимірниками: у чисельнику - натуральні показники за видами продукції; у знаменнику - загальний вартісний (грошовий) показник.

Фактори впливу п-ва: - кількість обладнання; - потужність обладнання; - режим роботи п-ва; - кваліфікаційний рівень робітників; - структура основних фондів.

  1. Показники аналізу виробничої потужності.

Виробнича потужність п-ва – це максимально можливий випуск продукції при наявному рівні техніки, технології, організації в-ва.

Основні завдання аналізу: - оцінка к-сних змін, що характеризують виробничі потужності і використання устаткування; - оцінка ступеня виконання плану; - виявлення фактичних причин змін потужності за величиною і рівнем використання; - виявлення структурних змін у потужностях норм в зв’язку

Виробнича потужність п-ва не відображає сумарної енергетичної потужності п-ва і не складається з суми окремих робочих машин. Величина її залежить від кількості машин і рівня відповідальності структури устаткування і робочих місць структури машино місткості виробів, що виготовляються.

Склад виробничої потужності характеризується потужностями структури виробничих потужностей за видами виробництв і за видами продукції, що виробляється.

Вихідна виробнича потужність у вартісному виразі, тобто потужність на кінець розрахункового періоду (року) (ВПвих), обчислюється:

ВПвих = ВПвх + ВПвв - ВПвив. грн., де ВПвх --виробнича потужність на початок періоду, грн.; ВПвв - введена в плановому періоді виробнича потужність, грн.; ВПвив — виведена за плановий період виробнича потужність, грн.

Величина виробничої потужності п-ва формується під впливом багатьох чинників. Головними з них є:

- номенклатура, асортимент та якість продукції, що виготовляється;

- кількість встановленого устаткування, розміри і склад виробничих площ, можливий фонд часу роботи устаткування та використання площ протягом року;

- прогресивні техніко-енономічні норми продуктивності й використання устаткування, зняття продукції з виробничих площ; нормативи тривалості виробничого циклу та трудомісткості продукції, що виробляється (послуг, що надаються).

Виробничу потужність п-ва треба обчислювати за технічними або проектними (не завищеними) нормами продуктивності устаткування, використання виробничих площ і трудомісткості виробів, нормами виходу площ і трудомісткості виробів, нормами виходу продукції з урахуванням застосування прогресивної технології та досконалої організації в-ва.

За браком таких норм можна використовувані власні розрахункові технічні норми, які враховують прогресивні досягнення значної кількості (20 - 25%) робітників однакових професій і ланок в-ва.