Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції 17.11.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
971.26 Кб
Скачать

Тема 5. Аналіз ліквідності і платоспроможності.

1. Поняття ліквідності та платоспроможності підприємства та значення їх аналізу.

2.Методика аналізу платоспроможності підприємства.

3.Техніка формування балансу ліквідності.

П

1. Поняття ліквідності та платоспроможності підприємства та значення їх аналізу.

ід платоспроможністю підприємства розуміється його готовність відповідати за своїми боргами у повному обсязі у певний час. Отже, ступінь цієї готовності залежить від забезпеченості підприємства засобами платежу.

Платоспроможність підприємства означає достатність ліквідних активів для погашення у будь який час своїх короткострокових зобов’язань перед кредиторами.

Однак, якщо погашення боргів потребує повної мобілізації обігових активів підприємства, то у той же момент його виробнича діяльність зупиниться. Тому платоспроможними можна враховувати підприємства у яких сума обігових активів значно перевищує розмір заборгованості.

Таким чином, платоспроможність - це готовність підприємства погасити борги у разі пред’явлення вимог про платежі з боку всіх кредиторів підприємства і здібність водночас здійснювати безперебійний процес виробництва і реалізації продукції.

Недостатня спроможність підприємства покрити свої поточні зобов'язання може привести до неплатоспроможності і банкрутства.

Таким чином, основними ознаками платоспроможності є:

а) наявність у достатньому обсязі коштів на поточному рахунку;

б) відсутність простроченої кредиторської заборгованості.

Керівники підприємств повинні мати достовірну інформацію про наявність коштів, необхідних для своєчасних розрахунків із заробітної плати з персоналом, за платежами в бюджет з фінансовими органами, за позиками з установами банків, за товарно-матеріальні цінності з постачальниками. Надання цієї інформації для здійснення оперативного та ефективного управління підприємством є основною метою оцінки платоспроможності. Реалізація цієї мети стає можливою при вирішенні наступних задач:

  • провести групування активів підприємства за ступнем ліквідності та пасивів за терміном сплати зобов’язань;

  • оцінити ліквідність балансу підприємства;

  • оцінити платоспроможність підприємства;

  • розробити заходи щодо оптимізації ліквідності балансу та платоспроможності підприємства.

Платоспроможність характеризується співвідношенням ліквідних активів та поточних зобов’язань.

Ліквідні активи - мобільні платіжні засоби, якими можна розрахуватися з кредиторами при негайному пред’явленні вимог про сплату боргів.

Короткострокові (поточні) зобов’язання - це сума короткострокових кредитів банку, інших короткострокових займів та кредиторської заборгованості, яка включає заборгованість по розрахункам з постачальниками, підрядниками, покупцями; заборгованість перед дочірніми і залежними суспільствами; векселі до сплати; заборгованість з оплати праці, з соціального страхування, з податків і іншим поточним зобов’язанням.

Поняття ліквідності характеризується часом, необхідним для переутворення активів підприємства у грошові кошти. Чім менше часу потрібно для здійснення цього процесу, тим вище ліквідність даного активу.

Аналіз платоспроможності підприємств, прийнятий на Заході, а також відомі дотепер варіанти аналізу фінансового стану підприємств в Україні, спираються на статті і розділи бухгалтерських балансів, що містять дані тільки на початок і кінець звітного періоду і є, у силу цього, статичною характеристикою діяльності підприємства.