Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції 17.11.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
971.26 Кб
Скачать

2. Баланс як основне джерело аналізу фінансового стану.

Вимоги до форми й зміст балансу містить стандарт бухгалтерського обліку 2 «Баланс». Тепер баланс має 4 розділи активів і 5 розділів пасивів.

Актив: 1. Необоротні активи, 2. Оборотні активи, 3. Витрати майбутніх періодів, 4. Необоротні активи та групи вибуття.

Пасив: 1. Власний капітал, 2. Забезпечення майбутніх витрат і платежів, 3. Довгострокові зобовязання, 5. Поточні зобовязання, 5. Доходи майбутніх періодів.

Структура сучасного балансу приведена в повну відповідність із його рівнянням, що використовується в міжнародній практиці.

Основний принцип побудови балансу - це поділ його статей на необоротні й оборотні (довгострокові і поточні). Дотримання цієї вимоги значно полегшує аналіз балансу: зіставляючи оборотні активи і поточні зобов'язання, відразу можна зробити висновок про покриття останніх. Критеріями виділення поточних і непоточних активів і зобов'язань є календарний рік або операційний цикл, якщо він перевищує 12 місяців.

Баланс є звітом про фінансовий стан підприємства, який фіксує на певну дату величину його активів, зобов'язань і власного капіталу. Норми П(С)БО 2 «Баланс» відносяться до балансів підприємств всіх форм власності, окрім банків і бюджетних установ. Баланс складається виключно на основі вивірених оборотів і залишків на кінець періоду по всіх синтетичних рахунках. При цьому повинні бути приведені бухгалтерські записи по доконаних операціях, закриті всі операційні рахунки, виявлені фінансові результати і оформлені проводки по податках.

Основою інформаційного забезпечення при аналізі фнансового стану підприємства є бухгалтерський баланс, який являє собою моментальний знімок фінансово-господарського стану фірми на певну дату. Загальна вартість майна підприємства дорівнює валюті балансу (ф. № 1, р. 280 або 640).

Підсумок І розділу активу несе інформацію про сукупну вартість необоротних активів у складі: нематеріальних активів (р. 010), незавершеного будівництва (р. 020), основних засобів (р. 030), довгострокових фінансових інвестицій (р. 040) та ін.

Інформацію про вартість оборотних активів наведено у розділі ІІ активу балансу: сукупна вартість (р. 260), виробничі запаси (р. 100), незавершене виробництво (р. 120), готова продукція (р. 130), дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги (р. 160) та за розрахунками (р. р. 170 – 190, 210), поточні фінансові інвестиції (р. 220), грошові кошти та їх еквіваленти (р. 230, 240).

Інформація про витрати майбутніх періодів підприємства наведена у розділі ІІІ активу балансу, а про необоротні активи та групи вибуття у розділі ІV.

У більшості випадків дослідження структури і динаміки фінансового стану проводиться за допомогою порівняльного аналітичного балансу. Такий баланс можна одержати зі звітного балансу шляхом ущільнення окремих статей і доповнення його показниками структури залежно від цілей і масштабів проведення аналізу.

Порівняльний аналітичний баланс цінний тим, що він зводить докупи і класифікує ті розрахунки, які проводить аналітик при ознайомленні з балансом. Групування статей балансу може відрізнятись залежно від цілей аналізу.

Схемою порівняльного аналітичного балансу охоплено більшість важливих показників, що характеризують статику і динаміку фінансового стану. Порівняльний баланс фактично включає показники горизонтального і вертикального аналізів.

Виконуючи горизонтальний аналіз, визначають абсолютні та відносні зміни величин різних статей балансу за аналізований період, а метою вертикального аналізу є вивчення змін питомої ваги окремих статей у підсумку балансу.