Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції 17.11.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
971.26 Кб
Скачать

Тема 7. Аналіз фінансової стійкості підприємства.

1. Поняття фінансової стійкості та значення її аналізу.

2. Типи фінансової стійкості та техніка їх визначення.

3. Аналіз ділової активності підприємства.

1. Поняття фінансової стійкості та значення її аналізу.

Аналіз фінансового стану підприємства повинен бути націлений на оцінку його стабільності у майбутньому.

Фінансова стійкість - одна з найважливіших характеристик його фінансового стану, яка визначає стабільність діяльності суб'єкта господарювання у довгостроковій перспективі.

Вона пов'язана з загальною фінансовою структурою підприємства, ступенем його залежності від кредиторів і інвесторів. Фінансова стійкість підприємства - це надійно гарантована платоспроможність, незалежність від випадковостей ринкової кон'юнктури і поведінки партнерів.

При виникненні договірних відносин між підприємствами в них з'являється обопільний інтерес до фінансової сталості один одного як критерія надійності партнера. Їх цікавить фінансова незалежність підприємства, спроможність маневрувати власними засобами, достатня фінансова забезпеченість безперебійного процесу діяльності.

Умовою життєдіяльності і основою стабільності стану підприємства впливає дуже багато факторів. Від того, які саме фактори виливають на неї, розрізняють декілька видів стійкості.

Відповідно до підприємства як господарюючого суб'єкта існує:

  • внутрішня стійкість;

  • фінансова стійкість;

  • загальна стійкість.

Внутрішня стійкість — це такий фінансовий стан підприємст­ва, за якого забезпечується достатньо високий результат його функціонування.

Фінансова стійкість відображає постійне стабільне переви­щення доходів над витратами, вільне маневрування грошовими коштами підприємства, здатність шляхом ефективного їх викори­стання забезпечити безперервний процес виробництва і реалізації продукції, а також затрати на його розширення і оновлення.

Загальна стійкість відображає рух грошових потоків, який за­безпечує постійне перевищення надходження коштів (доходів) над їх витрачанням (затратами). Умовою загальної стійкості під­приємства є його здатність вільно розвиватися в умовах внутріш­нього і зовнішнього середовищ. Для цього підприємство повинно мати гнучку структуру фінансових ресурсів.

Головною складовою загальної стійкості підприємства є фі­нансова стійкість, яка формується в процесі всієї його фінансово-господарської діяльності.

Отже, фінансова стійкість — це такий стан фінансових ресур­сів, при якому підприємство, вільно маневруючи грошовими ко­штами, здатне шляхом ефективного їх використання забезпечити безперервний процес виробничо-торговельної діяльності, а також затрати на його розширення і оновлення.

До числа найважливіших економічних проблем в сучасних умовах є визначення меж фінансової стійкості підприємства. Недостатня фінансова стійкість може призвести до не­платоспроможності підприємства і відсутності у нього коштів для розвитку виробництва і взагалі діяльності господарюючого суб'єкта.

Надлишкова фінансова стійкість також негативно впливає на і виробничо-торговельну діяльність, оскільки виступає гальмом її розвитку, збільшуючи затрати підприємства надлишковими запа­сами і резервами.

Отже, фінансова стійкість повинна характеризуватися таким станом фінансових ресурсів, який би відповідав вимо­гам ринку і водночас задовольняв потреби розвитку підприємства.