Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції 17.11.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
971.26 Кб
Скачать

Тема 10. Комплексне оцінювання фінансового стану підприємств.

1. Поняття фінансового стану та значення його аналізу.

2. Способи комплексної оцінки финансового стану підприємств.

3. Діагностика банкрутства підприємства.

1. Поняття фінансового стану та значення його аналізу.

Сучасні економічні відносини породжують ряд нових проблем у фінансово-господарській діяльності підприємств, вирішення яких вимагає нових підходів до організації основних функцій управління. У зв'язку з цим, роль і значення аналізу стає визначальними для обгрунтування управлінських рішень. Одним з найважливіших умов ефективного управління є наявність інформації та вміння її аналізувати. Грамотно управляти самостійним підприємством неможливе без освоєння методик фінансового аналізу в цілому, і фінансового стану зокрема.

В процесі фінансово-господарської діяльності підприємства вступають в економічні відносини з різними діловими партнерами: державою, банками, інвесторами, ін підприємствами тощо. Даний процес супроводжується обігом реальних грошових коштів.

Економічні відносини, що виникають у процесі утворення, розподілу та використання грошових коштів і являють собою фінанси підприємств. Фінанси підприємств знаходять своє конкретне вираження в обсязі і складі засобів підприємства, джерел їх утворення, у доходах і витратах підприємства. Фінанси залежать від основної діяльності і надають на неї вплив.   Фінансовий стан підприємства залежить від вмілого використання фінансових ресурсів і від уміння керівництва бачити зв'язок між господарською діяльністю і фінансовим становищем. У процесі господарської діяльності фінансовий стан підприємства піддається коливанням і може класифікуватися як стійке і нестійке. Стійкий фінансовий стан підприємства характеризується:

  • Достатнім наявністю коштів у підприємства;

  • Наявністю в достатньому обсязі власних джерел утворення засобів;

  • Ефективним використанням усіх ресурсів підприємства;

  • Прибутковістю;

  • Платоспроможністю;

  • Виконанням програм з виробництва та реалізації тощо.

Нестійкий фінансовий стан підприємства характеризується:

  • Невиконанням програм з виробництва та реалізації;

  • Невиконанням плану прибутку;

  • Невиконанням зобов'язань перед кредиторами, банками, ін контрагентами. Отже, фінансовий стан підприємства – це складне комплексне поняття, яке потребує науково-обґрунтованих підходів та спеціальних методів вивчення з метою об’єктивної оцінки та можливістю його подальшого вдосконалення.

Найбільш економічно обґрунтованим та об’єктивним є визначення фінансового стану як результату взаємодії всіх елементів системи фінансових відносин підприємства, який визначається сукупністю факторів, пов’язаних зі звичайною діяльністю підприємства. Він характеризується забезпеченістю фінансовими ресурсами, необхідними для нормального функціонування підприємства, доцільним їхнім розміщенням і ефективним використанням, фінансовими взаємовідносинами з іншими юридичними і фізичними особами, платоспроможністю і фінансовою стійкістю тощо.

Реалізація поставлених цілей припускає рішення таких задач:

оперативне виявлення й усунення проблем, пошук резервів поліпшення фінансового стану підприємства і його платоспроможності;

прогнозування можливих фінансових результатів, економічної рентабельності, виходячи з реальних умов звичайної діяльності і наявності власних і позикових ресурсів,

розробка моделей фінансового стану при різноманітних варіантах використання ресурсів;

розробка конкретних заходів, спрямованих на більш ефективне використання фінансових ресурсів і зміцнення фінансового стану підприємства.

Деталізація процедурної сторони методики аналізу фінансового стану залежить від поставлених цілей, а також різноманітних чинників інформаційного, методичного, кадрового і технічного забезпечення.