Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції 17.11.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
971.26 Кб
Скачать

2. Метод фінансового аналізу.

Як відомо, кожна наука має свій предмет та метод його дослідження. Предмет фінансового аналізу, тобто те, що вивчає дана наука, - це фінансові ресурси та їх потоки.

Зміст й основна цільова настанова фінансового аналізу - оцінка фінансового стану і виявлення можливостей підвищення ефективності функціонування суб'єкта, що хазяює, за допомогою раціонального фінансової політики. Досягнення цієї цілі здійснюється за допомогою властивій даній науці методу.

Метод фінансового аналізу - це система теоретико-пізнавальних категорій, наукового інструментарію і регулятивних принципів дослідження фінансової діяльності суб'єктів господарювання, тобто тріада:

М ={СК , І, Р},

де: СК - система категорій; I - науковий інструментарій; Р - система регулятивних принципів.

Перші два елементи характеризують статистичну компоненту методу, останній елемент - його динаміку.

Категорії фінансового аналізу - це найбільш загальні, ключові поняття даної науки. До них відносяться: чинник, модель, ставка, відсоток, дисконт, опціон, грошовий потік, ризик, леверидж і ін.

Науковий інструментарій (апарат) фінансового аналізу - це сукупність загальнонаукових і конкретно-наукових засобів дослідження фінансової діяльності суб'єктів, що хазяюють.

Принципи ФА регулюють процедурну сторону його методики. До них відносять: системність, комплексність, регулярність, обєктивність та ін.

3. Основні типи моделей, використвуємих у фінансовому аналізі

Тип моделі дозволяє ідентифікувати взаємозвязок між основними показниками.

Виділяють такі типи моделей в фінансовому аналізі:

  1. Дескриптивні моделі, це моделі описового характеру, є основними для оцінки фінансового стану підприємства. До них відносять: побудова системи звітних балансів, представлення фінансової звітності у різних аналітичних розрізах, вертикальний і горизонтальний аналіз звітності, система аналітичних коефіцієнтів, аналітичні записки до звітності. Ці моделі засновані на використанні фінансової звітності.

  2. Предикатівні моделі – це моделі прогнозного характеру. Їх використовують для прогнозування доходів підприємства та його майбутнього фінансового стану. Найбільш розповсюдженими є: розрахунок точки беззбитковості продажу, побудова прогностичних фінансових звітів, моделі динамічного та ситуаційного характеру.

  3. Нормативні моделі дозволяють порівняти фактичні результати діяльності підприємства з очікуваними, розрахованими за планом. Використовуються найбільш у внутрішньому фінансовому аналізі. Їх сутність зводиться до встановлення нормативів за кожною статтею і аналізу відхилень фактичних даних від нормативних.

4.Способи та прийоми аналізу

Практика ФА вже виробила основні правила читання (методику аналізу) фінансових звітів. Серед них виділяють:

  • горизонтальний аналіз – порівняння кожної позиції звітності з попереднім періодом;

  • вертикальний аналіз – визначення структури підсумкових фінансових показників з виявленням впливу кожної позиції звітності на результат в цілому;

  • трендовий аналіз - порівняння кожної позиції звітності з рядом попередніх періодів та визначення тренда. Тобто основної тенденції динаміки показника;

  • аналіз коефіцієнтів – розрахунок відношень між позиціями звіту, або позиціями різних форм звітності, виявлення взаємозвязку показників;

  • порівняльний аналіз це аналіз як внутрішній (порівняння результатів аналізу підрозділів підприємтсва), так і зовнішній (порівняння показників з результатами інших підприємств);

  • факторний аналіз – аналіз впливу чинників на результативний показник за допогою детернміновних прийомів дослідження.