Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kinash.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
556.03 Кб
Скачать

Змістовий модуль 1. Тема 1. Поняття, предмет, система і завдання кримінології

1.1. Поняття кримінології

«Кримінологія» – це вчення про злочин («сrimen» – злочин, «logos» – навчання).

Кримінологія вивчає:

1. Злочинність, види злочинів, окремі злочини.

2. Осіб, що вчинили злочини.

3. Причини і умови, сприяючі злочинності, їх взаємозв'язок з різними явищами і процесами.

4. Результативність заходів, що вживаються у боротьбі із злочинністю.

1.2. Предмет кримінології

Предметом науки кримінології є, якщо говорити в найзагальнішому плані, відносини, пов'язані із злочинністю і її попередженням, причинами і умовами злочинності, злочинною поведінкою осіб і профілактикою такої поведінки. Саме ці відносини є ядром предмету кримінології і визначають особливості даної науки. Крім того, з предметом кримінології можуть бути пов'язані і інші відносини, що стосуються злочинності.

Таким чином, предмет кримінології утворюють:

а)  злочинність як суспільно небезпечне соціально-правове явище, її тенденції і закономірності, оцінювані з погляду минулого, теперішнього часу і майбутнього;

б)  причини і умови злочинності як явища, шляхи їх нейтралізації;

в)  причини і умови конкретних злочинів, шляхи їх нейтралізації в конкретних історичних умовах розвитку суспільства;

г)  особа злочинця як певного соціального типу, формування і реалізація злочинної поведінки, механізм здійснення конкретного злочину;

д) попередження злочинності як явища;

е) попередження конкретних злочинів;

ж)  закономірності функціонування і розвитку науки кримінології, визначення її місця і ролі в житті суспільства, участі у формуванні суспільних відносин, вплив на політику держави у сфері соціально-правового контролю над злочинністю.

1.3. Місце кримінології в системі наук, її зв'язок з юридичними і іншими науками

Кримінологія є самостійною галуззю науки. Але вона найтіснішим чином взаємопов'язана з кримінальним правом, кримінальним процесом, кримінально-виконавчим правом, адміністративним правом, криміналістикою й ін. Також тісно кримінологія була пов'язана з неюридичними науками: соціологією, психологією, демографією, статистикою, педагогікою та ін. За допомогою цих наук кримінологія виробляє методику дослідження злочинних процесів в суспільстві в цілому, відносно певної групи людей або конкретної особи. На основі взаємозв'язку з вказаними науками виробляється також виховна методика, яку кримінологія використовує для розробки заходів з попередження і профілактики злочинів.

1.4. Система кримінології

Система кримінології знаходиться в прямій залежності з її предметом, відображає його структуру так як особливістю наукових знань є її логічне впорядкування систематизованій характер.

Система науки кримінології будується за двома головними напрямками: за предметом і за рівнем узагальнення наукової інформації.

1. За предметом дослідження кримінологія складається з чотирьох основних частин:

а) вчення про злочинність;

б) вчення про особу злочинця;

в) вчення про причини і умови, що детермінують злочинну поведінку;

г) вчення про заходи і засоби попередження злочинів.

2. За рівнем узагальнення науково-практичної інформації кримінологія поділена на загальну і особливу (спеціальну) частину.

Загальна частина кримінології вивчає загальнотеоретичні проблеми злочинності. Це питання і поняття кримінології як науки, її предмету, задачі, функції, система кримінології, методи її пізнання, історичний розвиток кримінологічної думки, аналіз її основних теорій. Ведуче місце в загальній частині займають проблеми злочинця, причин і умов злочинності, віктимології і кримінальної статистики.

Особлива частина кримінології вивчає загальнотеоретичні проблеми попереджувальної діяльності, а також окремі види злочинності і заходи з їх попередження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]