Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kinash.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
556.03 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Поняття необережної злочинності.

2. Причини та умови необережної злочинності.

3. Типові сфери вчинення злочинів з необережності.

Питання для самостійного вивчення

1. Ефективна протидія необережної злочинність як один з основних принципів діяльності керівників установ, організацій, підприємств щодо проведення профілактичних заходів серед підлеглих

2. Особа необережного злочинця.

Тема 18. Злочинність, пов’язана з незаконним Обігом наркотиків, та її попередження

18.1. Суспільна небезпека незаконного обігу наркотиків

Розповсюдження наркотичних засобів, їх об'єми і наслідки створюють істотну загрозу здоров'ю населення, підривають економічний потенціал, негативно впливають на демографічну ситуацію в світі і правопорядок в державі. Вже зараз спостерігається серйозний негативний вплив споживання наркотичних засобів на нові покоління, оскільки їх основний удар доводиться на молодь (80% споживачів наркотиків складають молоді люди у віці до 25 років). Відзначається істотне зниження якості фізичного, психічного і етичного здоров'я населення України, його репродуктивних можливостей. Відбувається самоізоляція споживачів наркотичних засобів від життя суспільства, дезадаптація і деградація їх особи і тим самим підрив економіки, цивільного життя, обороноздатності країни. Споживання наркотичних засобів і їх незаконний обіг обумовлюють розширення зони підвищеного соціального і кримінального ризику: розповсюдження хвороб, пов'язаних з імунодефіцитом і Віл-інфекціями, венеричними хворобами, суїцидальними спробами, збільшення контингенту осіб з підвищеною віктимністю. Ініціюється також мотивація корисливої, корисливо-насильної і іншої пов'язаної з цими явищами злочинності.

Безумовно, це не вичерпний перелік негативних наслідків, пов'язаних з незаконним обігом і споживанням наркотичних засобів.

Розповсюдження і вживання наркотиків в Україні, наркотизація населення стають загальнонаціональною проблемою, яка за своїми довгостроковими наслідками відноситься до категорії прямих загроз національній безпеці.

18.2. Причинний комплекс, що обумовлює злочинність у сфері незаконного обігу наркотиків

Україна переживає складний, перехідний період свого історичного розвитку. Тут кореняться багато причин злочинів, пов'язаних з незаконним оборотом наркотиків. Ці причини обумовлені суперечностями кризового характеру, несприятливим впливом соціально-економічних чинників і перш за все нестабільністю і розбалансованістю економічних процесів, а також політичною нестійкістю. В країні ще не повною мірою усунена криза споживацького ринку, спад виробництва, зростання цін, падіння життєвого рівня більшості населення, зростання безробіття. Число працездатних осіб, які не працюють і не вчаться, серед осіб, що вчинили наркозлочини, зросло за останні 10 років в дванадцять разів. Збільшується частка психічно хворих і маргінальних осіб. Все це породжує соціальні конфлікти, обумовлює втрату орієнтації, дезадаптацію і деморалізацію частини наших співгромадян, особливо характерну для неповнолітніх і молоді.

18.3. Попередження злочинів у сфері незаконного обігу наркотиків

Попередження злочинів у сфері незаконного обороту наркотиків дозволить знизити не тільки рівень їх проявів, але і рівень смертності і хвороб населення, оптимізувати соціальну ситуацію в суспільстві, підвищити авторитет держави в світі. Саме тому держава зосереджує зусилля як на попередженні і припиненні незаконного обігу наркотичних засобів, покаранні осіб, винних в наркотичних і пов'язаних з ними злочинах, так і на лікуванні наркоманів, проведенні з ними реабілітаційних заходів.

Попереджувальна діяльність у сфері незаконного обороту наркотиків включає дві основні складові частини:

а) загальне попередження, основним змістом якого є заходи щодо усунення причин і умов, сприяючих як наркотизації населення, так і здійсненню злочинів, пов'язаних з незаконним оборотом наркотичних засобів;

б) індивідуальне попередження відносно конкретних осіб, що вживають наркотичні засоби і схильних до здійснення на цьому ґрунті злочинів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]