Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kinash.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
556.03 Кб
Скачать

Зміст курсу Зміствий модуль 1

Тема 1. Поняття, предмет, система і завдання кримінології

Поняття кримінології. Кримінологія як соціально-правова, наука, навчальна дисципліна, нормативна галузь попередження правопорушень і злочинів.

Предмет кримінології. Загальна характеристика чотирьох компонентів предмета кримінології злочинності, особистості злочинця, причин і умов злочинності, попередження злочинності.

Кримінологія - міждисциплінарна галузь знань. Місце кримінології в системі юридичних наук. Кримінологія і кримінальне право. Взаємодія кримінології з науками кримінального процесу, прокурорського нагляду, криміналістикою, кримінально-виконавчого права і суміжними з ним пенітенціарною психологією і педагогікою. Використання в кримінології даних кримінально-правової статистики. Зв’язок кримінології з науками не кримінально-правового циклу - адміністративним правом, цивільним, сімейним і трудовим правом. Співвідношення кримінології із соціологією, з економічними науками, демографією й іншими суспільними і природничими науками. Значення математичних знань для рішення задач, що стоять перед кримінологією (кількісні виміри різних криміногенних явищ, побудова логічних і математичних моделей злочинного поводження й ін.).

Діалектичний і історико-матеріалістичний принципи як методологічна база кримінології. Застосування системного методу в аналізі злочинності, її причин і умов, особистості злочинця і розробки мір попередження злочинів.

Система курсу кримінології. Система кримінології по предметі. Система кримінології за рівнем узагальнення науково-практичної інформації. Загальнотеоретичні, вихідні для науки і практики проблеми, включені в Загальну частину курсу кримінології. Кримінологічна класифікація Особливої частини курсу - кримінологічна характеристика видів злочинів, виділюваних по змісту злочинних дій (корисливі, насильницькі і т.д.) або по особливостях контингенту злочинців (злочину неповнолітніх, рецидивні злочини і т.д.).

Понятійний апарат науки кримінології.

Задачі і функції кримінології, як галузі законодавства. Аналітична, прогностична, експертна, нормотворча, правоприменітельна, міжнародна функції кримінології.

Тема 2. Історія кримінології та її сучасний стан в Україні

Етапи розвитку кримінології.

Кримінологічні дослідження в перші роки існування Радянської держави. Організація і діяльність перших радянських кримінологічних установ у двадцяті роки. Створення відділу моральної статистики. Кабінети по вивченню злочинності і злочинців. Державний інститут по вивченню злочинності і злочинця (1925р.) – важливий крок по об’єднанню кримінологічних досліджень у країні. Задачі, покладені на цей інститут, основні напрямки його діяльності. Експериментальна база інституту. Кримінально-соціологічні і кримінально-антропологічні концепції причин злочинності. Реорганізація Державного інституту по вивченню злочинності і злочинця в інституті карної і виправно-трудової політики. Наукові праці співробітників цього інституту. Наради і дискусії 20-30-х років з питань вивчення злочинності.

Причини істотного скорочення наукових кримінологічних досліджень наприкінці 30-х років. Науково-практичні дослідження злочинності в рамках правоохоронної діяльності в 30-40-і роки.

Кримінологічні наукові установи в нашій країні в сучасний період. Створення в 1963 році Всесоюзного інституту по вивченню причин і розробці мір попередження злочинності як головної всесоюзної кримінологічної установи, що координує наукові дослідження в області кримінології. Кримінологія - обов’язкова навчальна дисципліна юридичних вузів.

Завершення в 60-70-х роках розробки теоретичних основ радянської кримінології як самостійної науки і навчальної дисципліни. Сполучення теоретичних і прикладних досліджень, орієнтація на те, щоб бути науковою базою розробки профілактичної і карної політики, науково-методичною основою нормотворчості і практики боротьби зі злочинністю – характерні риси сучасної російської кримінології. Основні наукові проблеми, розроблювальні сучасною кримінологією. Координація кримінологічних досліджень. Зв’язок наукових установ і юридичних вузів із практичними органами в проведенні кримінологічних досліджень і реалізації їхніх результатів.

Створення Кримінологічної Асоціації на Україні. Конгреси, конференції, „круглі столи”, публікації Кримінологічної Асоціації. Участь Асоціації в нормотворчій діяльності. Міжнародні зв’язки Асоціації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]