Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kinash.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
556.03 Кб
Скачать

Тема 8. Причини та умови злочинності

Поняття причин і умов злочинності в кримінології. Вихідна методологічна база пізнання причин і умов злочинності. Філософські положення про детермінізм як сукупності і взаємодії причин і умов, що називають детермінантами явища (у кримінології - криміногенними детермінантами). Поняття причинності – однієї з форм детермінації як об’єктивного зв’язку між явищами, одне з яких (причина) породжує інше (наслідок). Відмінність причинного зв’язку від інших видів зв’язку - кореляційного, тимчасового і просторової, зв’язку станів і ін. Генетичний характер причинного зв’язку - причина робить, викликає наслідок. Складний, багатоступінчастий, ієрархічний характер причинного зв’язку. Обумовлювання як вид детермінації, що складає в створенні можливості (імовірності) настання наслідку двома шляхами: сприянням формуванню причини і сприянням її реалізації. Закон діалектичного протиріччя і функціонально-динамічних закономірностей криміногенної системи. Аналіз соціальних протиріч - основа криміногенної класифікації причин і умов злочинності.

Системний підхід до дослідження причин і умов злочинності. Причини й умови злочинності як система, що складається з взаємозалежних підсистем і елементів, що розташовуються у визначеній ієрархії й рівнем супідрядності (причини й умови конкретних злочинів - елементи системи; причини й умови груп злочинів - підсистеми; причини й умови злочинності - Система в цілому). Система причин і умов злочинності зовні виступає як єдине цілісне утворення стосовно інших с оціальних систем - карної юстиції, профілактиці правопорушень, до суспільства в цілому, знаходячись з ним у визначеній взаємодії.

Класифікація причин і умов злочинності. Розходження і співвідношення причин і умов по механізму дії на злочинність. Причини й умови за рівнем: злочинності в цілому, причини й умови різних груп злочинів, причини й умови конкретних злочинів. Класифікація причин і умов злочинності по змісту: соціально-психологічні, морально-ідеологічні, економічні, політичні, організаційно-управлінські й ін. Причини й умови злочинності найближчі і віддалені, безпосередні і опосередковані, внутрішні і зовнішні. Умови злочинності, що формують і сприяють.

Причини й умови злочинності на сучасному етапі розвитку нашої держави. Роль політичної нестабільності, що загострила економічну і соціальну ситуацію, міжнаціональні відносини. Зв’язок причин і умов злочинності з протиріччями економічних відносин, незбалансованістю господарського механізму, недоліками економічного планування і розподільних відносин. Гостра конкурентна боротьба, безробіття, недостача продовольства і товарів, майнове і соціальне розшарування суспільства в умовах ринкової економіки як криміногенні детермінанти. Проблеми національних відносин і злочинність. Вплив на злочинність несприятливої екологічної ситуації. Соціальні конфлікти, викликані невдоволенням людини своїм соціальним статусом, обстановкою в трудовому колективі, протиріччями між груповими інтересами усередині суспільства, міжособистісні зіткнення – фактори, що визначають мотивацію криміногенного поводження при здійсненні широкого кола злочинів. Причини злочинності і моральний стан суспільства, відсутність необхідних моральних цінностей і установок (впровадження антикультури, антимистецтва, психології, вседозволеності і моральної „волі”). Криміногенно детерміновані форми психології суспільства й обачностей як причина злочинності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]