Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10. Міжнародні валютно-кредитні відносини 1-20....docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
65.8 Кб
Скачать

10.2. Визначте основні складові світового фінансового ринку. Поясніть його сутність з інституціональної та функціональної точок зору.

МФР складається з 2-х секторів: грошово-капітального сектора і валютно-обмінного. Грошовий обслуговує рух кредитів і інвестицій. Валютні ринки забезпечують валютно-обмінні операції, зокрема, виділяють, внутрішні і обмінні ринки, іноземні і євровалют. На грошових ринках здійснюються короткострокові операції терміном 1-365дн., на капитальном- більше року.

Одним із способів класифікації ринку є ділення його по термінах звернення (погашення) інструментів на ринок короткострокових боргових зобов'язань - грошовий ринок і ринок довгострокових боргових цінних паперів і пайових цінних паперів - ринок капіталів.

Грошовий ринок - ринок кредитів і запозичень грошей, службовець для задоволення міжбанківських потреб в розміщенні і залученні грошових коштів. Є основою фінансових ринків. У грошовому ринку беруть участь банки, брокерські і ділерські фірми, інші фінансово-кредитні установи.

Ринок цінних паперів (або ринок капіталів) - це складова частина фінансового ринку, на якому здійснюються операції купівлі-продажу цінних паперів.

Існує декілька способів класифікації ринків цінних паперів: по характеру рухи цінних паперів (первинний, вторинний); по вигляду цінних паперів (ринок облігацій, фондовий ринок); за формою організації (біржові і позабіржові).

Класифікація по характеру руху цінних паперів: Первинний ринок - ринок, на якому відбувається розміщення нових цінних паперів. Вторинний ринок - місце основної купівлі-продажу раніше випущених активів. Саме з вторинним ринком краще всього знайомий початкуючий інвестор, оскільки біржі якраз відносяться до вторинного ринку. Він представлений организов біржами і ринком OTC(over the counter). На фондових біржах торгуються першокласними акціями і коныертир облігаціями, що увійшли до лістингу. На элесктр ринку OTC котирують акції відносно малоизвест компаній, корпоративні облігації(боргові обяз корпорацій), казначейські муницип папери і інші інструменти денежн ринку. Третій ринок охоплює торгівлю зареєстрованими на біржі цінними паперами за межами самої біржі. Четвертий ринок - це електронні системи торгівлі крупними пакетами цінних паперів безпосередньо між інституційними інвесторами. Найвідоміші системи четвертого ринку — InstiNet, POSIT, Crossing Network.

Кредитний ринок - сегмент фінансового ринку, представлений кредитно-фінансовими інститутами, що здійснюють мобілізацію і розміщення кредитних ресурсів. Ринок кредитів і депозитів не обертається, сегментується на міжбанківський і клієнтський ринок(по обслуживши клієнтів)=среднесрочные кредити і позики(до 1г). Клієнтські депозити позразд на поточні (рахунки довостребования), термінові рахунки, накопичувальні, ощадні внески. Клієнтські кредити мають форму разових позик або кред ліній(оч рідко).

По економічній суті МФР є системою відношення і своєрідним механізмом зборів і перерозподілу на конкурентній основі фінн ресурсів між країнами, регіонами, галузями, інституційними одиницями.

За економічною сутністю світової фінансової ринок являє собою систему відносин і своєрідний механізм збору і перерозподілу на конкурентній основі фінансових ресурсів між країнами, регіонами, галузями та інституційними одиницями. Тому він формує механізм, що забезпечує здійснення угод, в результаті яких кредитні ресурси надаються кредиторами позичальникам на умовах терміновості, зворотності і платності.

З функціональної точки зору під світовим фінансовим ринком розуміють сукупність національних і міжнародних ринків, що забезпечують напрям, акумуляцію і перерозподіл грошових капіталів між суб'єктами ринку за допомогою фінансових установ (посередників) для цілей відтворення і досягнення нормального співвідношення між пропозицією і попитом на капітал.

Світовий фінансовий ринок спеціалізується преімущест ¬ венно на емісії цінних паперів (первинний ринок) і їх купівлі-продажу (вторинний ринок). Основними функціями світового фінансового ринку є: перерозподіл і перелив капіталу; економія витрат обігу; прискорення концентрації і централізації капіталу; міжчасся торгівля; сприяння процесу безперервного відтворення.

Також необхідно сказати, що визначити єдину форму і структуру світового фінансового ринку не представляється можливим.