Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10. Міжнародні валютно-кредитні відносини 1-20....docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
65.8 Кб
Скачать

10.10. Охарактеризуйте основні особливості форвардних контрактів. Обґрунтуйте та доведіть твердження про взаємозв'язок між форвардними контрактами та ринком депозитів з іноземній валюті.

Форвардний контракт - угода між 2ма сторонами груп учасників про покупку або продаж певної кількості іноземної валюти у встановлений термін (або протягом періоду) в майбутньому за курсом фіксованим у момент укладання угоди.

Форвардні контракти є позабіржовими угодами, полягають як на міжбанківському, так і на клієнтському сегменті

Виділяють стандартні дати реалізації форвардних контрактів: 1 тиждень, 2 тижні, 1 місяць, 2 місяці, 3 місяці, 6 місяців, 9 місяців, 12 місяців. Можуть укладатися на «ламані дати»

Термін форвардного контракту починає відлік від спот-дати, і виключення в форвардному контракті складають останні дні місяця або року. Якщо в останній день місяця або року припадає валютування форвардної угоди, і цей день є вихідним, то датою валютування буде вважатися попередній робочий день.

Дата укладення -> валютування спот (початок відліку терміну форвардного контракту) -> валютування форвардного контракту.

Форв. курси на клієнтському ринку - у формі аутрайт, можуть бути прямими і зворотними .На міжбанк. ринку котируються у формі своп пунктів. Форвардні курси котируються з двостороннього котирування

Узгодження форвардних угод - послуга, яку надає комерційний банк своїм клієнтам -експортерам та імпортерам, які здійснюють платежі або отримують грошові коштив іноземній валюті і хочуть захистити себе від валютного ризику.

В основі форвардного контракту лежить операція депозитного ринку. Імпортер може захистити себе від валютного ризику, використовуючи ринок депозитів: в день укладення зовнішньоекономічної угоди клієнт купує валюту на ринку спот і кладе її на депозит, термін закінчення якого збігається з датою платежу. Експортер може захиститися від валютного ризику наступним чином: взяти позику в іноземній валюті і конвертувати її в національну, яку потім покласти на депозит. По закінченню терміну кредитної угоди клієнт повертає позику за рахунок іноземної валюти, отриманої за експорт продукції. Прибуток або втрати від такого хеджування залежать від різниці процентних ставок по валютах.

Альтернативою такому хеджування виступає форвардна угода. Форвардний контракт - угода між банком і клієнтом про покупку або продаж певної кількості іноземної валюти у встановлений термін (або протягом періоду) за курсом фіксованим у момент укладання угоди. Форвардний курс складається з курсу спот та процентної різниці. Ця різниця якраз і є різницею між доходом від валюти, яка купується за курсом спот і лягає на депозит, і процентними витратами по валюті, яка взята в позику і продана за курсом спот.

Ефект від депозитної та форвардної операцій однаковий. Це доводить твердження про те, що форвардний контракт є похідним інструментом ринку депозитів в іноземній валюті.

10.11. Яким чином розраховуються премії та дисконти при стандартних форвардних угодах? 2.Наведіть правила розрахунку форвардних курсів купівлі та продажу. 3.Яким чином відбувається закриття та пролонгація форвардних контрактів?

1.В основі форвардного валютного курсу, який фіксується при укладенні контракту, лежить валютний курс спот на дату укладення угоди, скоригований на форвардні пункти, які називаються «премія» або «дисконт» (в залежності від того, додаються вони до курсу спот чи віднімаються), які залежать від різниці процентних ставок по валютах, які беруть участь в контракті.

Премія / дисконт для стандартних дат розраховується за формулою:

pr / dis = (spot *% різниця * дні) / ((360 * 100) + (% бази котирування * дні))

Процентна різниця = процентна ставка валюти котирування мінус процентна ставка бази котирування. Якщо більше 0 - премія; менше - дисконт.

Якщо процентна ставка по базі котирування вище, ніж процентна ставка по валюті котирування, то курс форвард буде нижче курсу спот, відповідно форвардні пункти будуть відніматися від курсу спот (валюта буде котируватися на форвардному ринку з дисконтом).

Якщо процентна ставка по базі котирування нижче процентної ставки по валюті котирування, то курс форвард буде вище курсу спот (валюта буде котируватися на форвардному ринку з премією).

Якщо процентні ставки валюти і бази котирування рівні, то форвардний курс дорівнюватиме курсу спот на дату укладення угоди.

2.Форвардні курси котируються двома способами в залежності від типу ринку, на якому відбувається (укладається) ця угода:

1. клієнтський. Котируються методом outright - повністю, прямо, до четвертого знака після коми.

2. міжбанківський / оптовий ринок. Котируються методом своп-пунктів.

Особливістю своп-пунктів є те, що вони не мають знака (відразу можна визначити - премія це чи дисконт), їх можна перевести.

Для того. Щоб визначити представляють собою своп-пункти премію або дисконт, треба пам'ятати правило:

1) якщо своп-пункти зменшуються зліва направо (своп-пункт покупки більше своп-пункти продажу), то це дисконт (валюта торгується з дисконтом) і буде відніматися з спот-курсів покупки, спот-курсів продажу.

2) якщо своп-пункти збільшуються зліва направо (своп-пункти покупки менше своп-пунктів продажу), то своп-пункти являють собою премію і будуть додаватися до відповідних спот-курсів покупки, спот-курсів продажу.

Форвардні курси, як і спот-курси котируються на двосторонній основі. Проте в даному випадку форвардний курс покупки і форвардний курс продажу розраховуються за формулами:

pr / dis bid = (Spot bid * (% вал.bid -% база.offer) * дні) / (360 * 100 +% база.offer * дні)

pr / dis offer = (Spot offer * (% вал.offer -% база.bid) * дні) / (360 * 100 +% база.bid * дні)

3. Форвардні контракти / угоди обов'язкові до виконання, отже, сторони, які уклали цей контракт зобов'язані виконати (дотримати) всі умови контракту. Тим не менш, на практиці виникають ситуації, коли клієнти банків не завжди будуть в змозі виконати контракт.

У випадку, якщо клієнт не в змозі виконати взятих по форвардному контракту зобов'язань, він повинен закрити операцію на ринку спот:

1) якщо повинен був купити по форвардному контракту валюту, він її купить пофорвардному курсу і продасть за курсом-спот.

2) якщо повинен був продати за форвардним контрактом, тоді він купить на ринку-спот і продасть по форвардному курсу.

Такі операції називаються розрахунковими форвардними контрактами. При цьомуна розрахунковому рахунку клієнта відображається лише різниця між купівлею тапродажем однакової кількості валюти за форвардним та спот-курсу. Таким чином, клієнт не зобов'язаний мати на своєму розрахунковому рахунку в якості забезпечення всю суму угоди (контракту). Зазвичай вистачає від 5 до 20%. При цьому результат різниці курсів при закритті угоди може бути позитивним.

У разі якщо угода клієнта не скасована, а термін оплати тільки перенесений, у клієнта виникне необхідність не тільки закрити попередній форвардний контракт,але й укласти з банком новий, курс за яким буде розрахований з урахуваннямпоточного спот-курсу і процентних ставок на дату його укладення .

Однак банк може запропонувати клієнту продовжити попередній форварднийконтракт. При цьому форвардні курси по такому контракту будуть розраховані за правилом діагоналі, тобто новий курс буде розрахований як курс закриття попереднього форвардного контракту, скоригований на своп-пункти по діагоналі.

Курс закриття - це курс, який використовується для закриття форвардногоконтракту на ринку-спот.

Таким чином, при пролонгації форвардного контракту клієнт отримує можливістьукласти угоду за більш вигідним для себе курсом.