Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10. Міжнародні валютно-кредитні відносини 1-20....docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
65.8 Кб
Скачать

10.7. Охарактеризуйте поняття курсового спреду та поясніть цілі його використання? Від яких факторів залежить розмір спреду?

Спред - різниця між цінами, курсами, ставками 1. Різниця між ціною покупки і продажу акції або іншого цінного паперу на вторинному ринку. 2. Одночасна покупка і продаж окремих ф'ючерсних або опційних контрактів на однаковий товар або фінансовий інструмент з постачанням в різні терміни. 3. Різниця між ціною паперу, що сплачується андеррайтером, і ціною, по якій останній продає її інвесторам. 4. Ціна запозичення грошей, що сплачується позичальником позикодавцям понад ставку фіксованої прибутковості.

Спред – одночасна покупка і продаж опціонів на одні і ті ж базові акції, але з різними цінами виконання, термінами закінчення або і з тим і іншим. Мета створення спрэда полягає в підвищенні прибули за рахунок витягання вигоди з короткострокових коливань цін акцій при одночасному зниженні рисок у випадку, якщо курс базових акцій не змінюється, як передбачалося. Спред не дає можливості завжди створювати позитивний грошовий потік, він тільки дозволяє збільшити можливість виграшу і обмежити програші. Спред з позитивним грошовим балансом – кредитний спрэд, в протилежному випадку – дебетний. Широкий курсовий спред між котируваннями по покупці і продажу долара говорить про очікування гравців щодо високої волатильности (мінливості) цінових значень долара в короткостроковій перспективі. Таким чином гравці ринку страхують себе від значних курсових коливань протягом дня, що є цілком нормальною ситуацією.

Розмір спреду може змінюватися залежно від декількох причин.

a) Статус контрагента. Розмір банківської маржі зазвичай ширше для клієнтів банку, чим на міжбанківському ринку.

b) Ринкова кон'юнктура. В умовах нестабільного курсу, що швидко змінюється, розмір маржі зазвичай більше.

c) Характер стосунків між контрагентами. Якщо між банками- контрагентами впродовж ряду років склалися стійкі довірчі стосунки, відсутні випадки невиконання умов операцій, і ділери банків добре знають один одного, то розмір маржі може бути вужчим. Якщо ділер банку не бажає здійснювати конверсійні операції з певним контрагентом, то він прокотирует широкий спред (за межами среднерыночного), свідомо прирікаючи контрагента на відмову.

d) Величина маржі випробовує вплив і ринкового обороту: чим він менший, тим вище різниця між курсами продавця і

покупця, і навпаки.

e) Певна дія надає і конкретна валюта операції. Маржа істотно менше по валютах, об'єм операцій з якими високий.

10.8. Обґрунтуйте зв'язок між доларом США та крос-курсами. Як розраховуються крос-курси валют із прямим котируванням до долара США, із прямим та непрямим котируванням до долара США та непрямим котируванням до долара США?

Крос-курс - це курс обміну між двома валютами, за винятком долара США. До числа найбільш активних міжнародних ринком конверсійних операцій щодо крос-курсів належать: фунт стерлінгів до японської ієни, євро до японської ієни, євро до швейцарського франка.

Але так як практично всі торговельні контракти укладаються в доларах США, крос-курси валют розраховуються через основні курси валют по відношенню до долара.Тому можна визначити крос-курс, як співвідношення двох валют, яке випливає з їхкурсів по відношенню до третьої валюти, зазвичай долара США.

Навіть коли немає можливості проводити операції з крос-курсами, можна виконатиці операції за допомогою основних курсів валют по відношенню до долара. Деякі валюти можуть взагалі не мати крос-курсу один до одного і торгуватися тількичерез долар США.

Існує три способи розрахунку крос-курсів з урахуванням того, чи є котирування валют до долара прямий або непрямий:

- Дві прямі котирування

- Пряма і непряма котирування

- Дві непрямі котировки.

Якщо необхідно розрахувати крос-курс для валют із прямим котируванням до долара, банк буде робити таке.

Для розрахунку ставки крос-курсу треба розділити курс покупки (BID) валюти котирування на курс продажу (пропозиція) бази котирування.

Для розрахунку крос-курсу продажу ділять курс продажу (пропозиція) валюти котирування на курс покупки (BID) бази котирування.

.Якщо необхідно розрахувати крос-курс для валют з прямим і непрямим котируванням до долара, банк надходить наступним чином.

Для розрахунку крос-курсу покупки необхідно перемножити курси покупки обох валют.

Для розрахунку крос-курсу продажу необхідно перемножити курси продажу обох валют.

Якщо необхідно розрахувати крос-курс для валют з непрямою котируванням до долара США, банк надходить наступним чином.

Для розрахунку кросс курсу покупки ділять курс покупки базової валюти на курс продажу валюти котирування.

Крос-курс продажу при таких двох зворотних котируваннях знаходиться діленням курсу продажу базової валюти на курс покупки валюти котирування.