Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дуюнова.Трудове право..docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
197.66 Кб
Скачать
  • Глава XII праця жінок

 Стаття 174. Роботи, на яких забороняється застосування праці жінок

Забороняється застосування праці жінок на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт по санітарному та побутовому обслуговуванню).

Забороняється також залучення жінок до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Перелік важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок, а також граничні норми підіймання і переміщення важких речей жінками затверджуються Міністерством охорони здоров'я України за погодженням із Державним комітетом України по нагляду за охороною праці.

Стаття 175. Обмеження праці жінок на роботах у нічний час

 Залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей народного господарства, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід.

Перелік цих галузей і видів робіт із зазначенням максимальних термінів застосування праці жінок у нічний час затверджується Кабінетом Міністрів України.

 Зазначені у частині першій цієї статті обмеження не поширюються на жінок, які працюють на підприємствах, де зайняті лише члени однієї сім'ї.

  • На роботу пов’язану з обслуговування матеріальними цінностями осіб,які були засуджені за корисливі злочини судимість,яких не погашена або не знята. Або особи, по відношення до яких вироком суду встановлена заборона зайняття певних посад, або виконання певних робіт.

Положення про сумісництво п.2 заборона щодо роботи за суміщенням.

  • Спільна робота на одному і тому ж підприємстві державної форми власності осіб,які є близькими родичами чи свояками. (ст. 25-1 КЗпПОбмеження спільної роботи родичів на підприємстві, в установі, організації ) Постановою Радою Народних Комісарів УРСР Про суміщення посад та службу родичів в установах підприємствах,організаціях громадського сектора від 4 червня 1933 року. Не можуть поширюватися на: працівників лінійних підприємств, лікарів, наукових і педагогічних працівників, бібліотекарів, працівників роздрібної торгівлі (громадського харчування) та інші. Перелік є вичерпним.

Стаття 25-1. Обмеження спільної роботи родичів на підприємстві, в установі, організації

Власник вправі запроваджувати обмеження щодо спільної роботи на одному і тому ж підприємстві, в установі, організації осіб, які є близькими родичами чи свояками (батьки, подружжя, брати, сестри, діти, а також батьки, брати, сестри і діти подружжя), якщо у зв'язку з виконанням трудових обов'язків вони безпосередньо підпорядковані або підконтрольні один одному.

Стаття 30. Обов'язок працівника особисто виконувати доручену йому роботу

Працівник повинен виконувати доручену йому роботу особисто і не має права передоручати її виконання

іншій особі, за винятком випадків, передбачених законодавством. (чергування, мінятися вихідними днями)

Власник або уповноважений їм орган зобовязаний:

  • роз'яснити працівникові його права і обов'язки та проінформувати під розписку про умови праці, наявність на робочому місці, де він буде працювати, небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, та можливі наслідки їх впливу на здоров'я, його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору;

  • ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором;

  • визначити працівникові робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами;

  • проінструктувати працівника з техніки безпеки, виробничої санітарії, гігієни праці і протипожежної охорони.

Стаття 18 ЗУ Про охорону праці: допуск до роботи осіб,які не пройшли навчання, інструуктаж, перевірку знань з охорони праці забороняється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]