Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інф.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
4.34 Mб
Скачать

42. Програмне забезпечення початкового курсу інформатики.

Головним чинником, який впливає на якість і ефективність використання комп’ютера в навчальному процесі початкової школи є правильний підбір комп’ютерних програм.

Список необхідних програмних засобів для використання на уроках інформатики в початковій школі можна знайти в навчальній програмі з дисципліни.

Аналізуючи різні програми, можна привести узагальнений варіант необхідного програмного забезпечення:

1. Операційна система – бажано з дружнім графічним інтерфейсом

2. Тренажери. Необхідними будуть тренажери мишки, за допомогою яких учні повинні оволодіти навичками руху курсору мишки по екрану, натискування кнопок, подвійного натискування; тренажери клавіатури – для того, щоб учні познайомилися з розміщенням клавіш на клавіатурі і їх призначенням.

3. Текстовий редактор – необхідно підібрати нескладний і водночас функціональний текстовий редактор з допомогою якого діти оволодіють основними навичками набору, редагування і форматування текстової інформації.

4. Графічний редактор – залежно від програми і кількості годин, бажано, щоб діти попробували працювати і з растровим і з векторним графічним редактором. Хоча для початкової роботи, напевно, більше підійде растровий.

5. Набір навчальних комп’ютерних програм з різних предметів початкової школи – діти повинні набувати навички навчання за допомогою ПК.

Як висновок хочеться сказати, що всі програмні засоби повинні відповідати віковим особливостям дитини. Педагогічні програмні засоби в основному повинні бути у формі гри, яскраві, але водночас такі, які б мінімально втомлювали зір дітей.

43. Комп’ютерна графіка. Види комп’ютерної графіки. Особливості кожного виду графіки.

Комп’ютерною графікою називають графічні зображення створені за допомогою спеціальних комп’ютерних програм – графічних редакторів.

Комп’ютерну графіку поділяють на декілька видів: растрова, векторна, ділова. Може бути і інший поділ.

Для роботи з кожним видом графіки використовуються різні підходи, так як призначення і реальне представлення малюнків різного виду графіки – сильно різняться.

Векторна

Растрова

Характеристика векторної графіки

  • найменша одиниця – вектор (формула)

  • легко масштабуються без втрати якості (для зміни розміру вектора – достатньо додати коефіцієнт у формулу його представлення – при цьому якість вектора не змінюється)

  • файли невеликого розміру (реально в пам’яті зберігається математичне представлення, а не сам малюнок)

  • для читання потрібна спеціальна програма

Характеристика растрової графіки

  • найменша одиниця – растр (точка)

  • погано масштабуються (втрачається якість). Річ у тім, що змінити розмір точки неможливо, можна збільшити кількість точок, або зменшити їх кількість. Зрозуміло, що при збільшенні кількості точок зображення стає нечітким, а при зменшенні кількості точок втрачаються певні нюанси.

  • файли великого розміру (для запису растрового файла на диску зберігаються дані про кольорову палітру, координати точки і т.д. Але зараз розроблені спеціальні формати зжатих растрових файлів (Н-д. -JPG)

  • легко читаються операційною системою – фактично будь – який растровий файл можна без додаткових зусиль розмістити на робочому столі, імпортувати в будь – який додаток.

За допомогою векторної графіки зручно створювати візитки, плакати, схеми.

Сучасні шрифти також створюються в векторних редакторах, що дає змогу використовувати їх фактично будь – якого розміру.

Відскановані зображення, зображення, в яких необхідно провести певні художні зміни варто записувати саме в растрові формати, що дає більше можливостей по їх обробці.

Як висновок можна сказати, що кожен вид графіки по своєму важливий і один одного доповнює.