Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОЕ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
301.06 Кб
Скачать

19.Взаємозв*язок між балансом і бухгалтерськими рахунками

Між бух.балансом і рахунками існує тісний взаємозв’язок, оскільки вони відображають одні й ті ж господарські засоби та їх джерела. Баланс відображає наявність господарських засобів та джерел їх формування у вартісному вимірнику на звітну дату.Для відображення змін цих засобів та їх джерел призначені рахунки. Рахунки відкривають на підставі даних балансу , залишки якого на початок місяця у вигляді початкового сальдо записують : на активних рахунках (що служать для обліку господарських засобів) – по дебету, на пасивних (призначених для обліку джерел засобів) – по кредиту.Схематично зв’язок між балансами і рахунками можна зобразити так : Баланс – Рахунки – Баланс’.

Таким чином, бухгалтерський баланс і рахунки є взаємопов’язаними елементами методу бух. Обліку : за даними балансу на початок місяця відкривають рахунки для поточного обліку господарських операцій, а потім дані цих же рахунків з відображеними на них операціями і виведеними кінцевими залишками служать підставою для складання нового балансу.

20.Активні, пасивні та активно-пасивні рахунки. Їх побудова та порядок визначення сальдо

Бухгалтерський рахунок- це таблиця, яка призначена для введення поточних записів госп-х операцій.На протязі звітного періоду засобами під-ва та джерелами їх утв-ня відбуваються зміни(збільшення, зменшення) і ці зміни по мірі їх здійснення фіксують у рахунках.Розрізняють активні,пасивні і активно-пасивні рахунки.Назва рахунку залежить від того, що на ньму облікується. Рахунок має дві сторони. Так як в першій показують збільшення, а в 2-й зм-я облікових засобів або джерел їх утв-ня.Кожний рахунок контролює свій об”єкт, нап. Рахунок 10 контролює зміни основних засобів.Запис на рахуну може бути виконан тільки в тому випадку, якщо щось відбулось з засобами або джерелами, тобто відбулась господ-а операція, яка відображена у первинному документі.

Правила введення рахунків 1.На під-ві відкривається стільки рахунків,скільки існує об”єктів обліку.ахунки ведуть на протязі місяця, на поч місяця їх відкривають, тобто дають назву,встановлюють залишки(сальдо), на протязі місяця відображають зміни, в останній день місяця рахунки закривають, підрах-ть обороти і виводять сальдо на кінець звітного періоду. 3.Рахунки зв”язані з балансом, показують зміни, що відб-ся за статтями активо- і пасивобалансу, тому в кінці місяця по кінцевим сальдо скл-ть баланс і таким чином керівництво визначає і аналізує стан засобів і джерел утв-ня під-ва на 1-е число періоду слідуючого за звітністю.4 Записи в рахунки роблять тільки на підставі бух-х документів.5 Рахунки бувають активні, пасивні і активно-пасивні. Активні- це рах-и, які призначені для обліку господ-х засобів під-в, до них відносять рах-ки 1,2 3 8 9 класу “планів рах-ку”.Пасивні- це рах-ки призначені для обліку джеред господ-х засобів.Активно-паствні- рах-ки, в яких поєднані властивості ак-х і пас-х рах-ів, тобто на них відобр-я зміни як господ-х засобів так і джерел їх утв-я.Залишок може бути як в дебеті так і в кредеті.В цих рах-ах може статися так, що на кінець звітного періоду залишок буде в дебеті і в кредеті рах-ах, це наз. розгорнуте сальдо.Сальдо на акт рах завжди дебітове і відображається в активі балансу(Сд=Споч+Од-Ок). Сальдо на пас рах завжди кредитове і відображається на пасиві балансу.Активно-пасивні рахунки можуть виступати як активнір-ки, якщо відображають зміни з засобами під-ва.Сальдо може бути кредитовим, якщо облікуються зміни джерел утв-ня засобів.6.На підставі звітних рахунків в кінці місяця скл-дь оборотні відомості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]