Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОЕ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
301.06 Кб
Скачать

25.Узагальнення даних поточного бо.

Інформацію поточного синтетичного і аналітичного обліку періодично узагальнюють по підприємству в цілому. Роблять це за допомогою оборотних відомостей.

Узагальнення даних обліку починається з підрахунку оборотів та залишків з дебетом і кредитом з наступним обчисленням кінцевих сальдо синтетичних та аналітичних рахунків. Оборотні відомості є способом періодичного узагальнення даних поточного бухгалтерського обліку, засобом перевірки записів в обліку, а також засобом перевірки правильності складання балансу.

Розрізняють два види оборотних відомостей:

— за синтетичними рахунками;

— за аналітичними рахунками.

Оборотна відомість характеризує кожен рахунок і показує сальдо на початок періоду, обороти за дебетом і кредитом за місяць і сальдо на кінець звітного періоду. Характерною особливістю оборотної відомості є те, що вона містить три пари однакових підсумків:

— початкових сальдо;

— оборотів;

— кінцевих сальдо.

Тотожність підсумків початкових сальдо випливає з балансового методу. Збіг підсумків дебетових оборотів з підсумком кредитових оборотів рахунків випливають із застосування методу подвійного запису в бухгалтерському обліку. Рівність підсумків кінцевих сальдо за дебетом і кредитом рахунків випливає з двох попередніх рівностей. Якщо підсумок по дебету всіх синтетичних рахунків не збігається з підсумками по кредиту рахунків, то це вказує на помилки в поточному бухгалтерському обліку, причинами яких можуть бути неправильні записи початкових сальдо на активних і пасивних рахунках.

Таким чином, оборотна відомість за синтетичними рахунками дає можливість в иявити в бухгалтерському обліку помилки, пов’язані з порушенням рівності підсумків. Крім оборотної відомості за синтетичними рахунками складають також оборотну відомість за аналітичними рахунками. Ця відомість має інший вигляд, що обумовлено особливостями облічуваних об’єктів.

26.Оборотні відомості їх призначення

Для одержання узагальнюючих даних про стан об’єктів обліку на звітну дату і для перевірки повноти і правильності реєстрації госп.операцій на рахунках в кінці міс.,складаються оборотні відомості як в цілому по синтетичних рахунках, так і по аналітичних, які відкриваються до синтетичних. Оборотні відомості по синтетичних рахунках складаються шляхом перенесення даних про початкові та кінцеві сальдо, а також обороти безпосередньо з синтетичних рахунків. Об. відом-ті по синтетич.рах-ках складаються в грош. вимірнику і мають форму:

Назва і шифр синт.р. Поч-ве сальдо Обороти Кін-ве сальдо

Дт Кт Дт Кт Дт Кт

Всього : Сум Дт=Сум Кт Сум Дт=Сум Кт Сум Дт=Сум Кт

Відомість по синт-них рах-ках вважається правильно складеною тоді, коли є три пари рівності:

  • поч-ве сальдо по Дт і Кт обумовлено тим, що поч-ве сальдо відкривається на основі бух.балансу за попередній міс., який вже передбачає Актив=Пасив.

  • Рівність оборотів обумовлена тим, що госп.операції відображені на рах-ку методом подвійного запису.

  • Рівність кінцев-го сальдо по Дт і Кт обумовлена рівністю попередніх записів.

Оборотні відомості по аналітичних рах-ках - їх форма залежить від того, які засоби облічуються на відповідних анал-них рах-ках. По аналітич. Рах-ках не отримуються такі пари рівностей, як по синтетич-них, але підсумки в оборотних відомостях порівнюються з сальдо та оборотами синтетич-го рахунку, до якого відкриваються дані аналітич.рах-ки.

Приклад: оборотні відомості по аналітич.рах-ках товарно-матеріальних цінностей.

Назва аналітич.рах-ків Початкове сальдо Дебетовий оборот(надходження) Кредитовий оборот(вибуття) Кінцеве сальдо

кількість ціна сума кількість ціна сума кількість ціна сума кількість ціна сума

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]