Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОЕ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
301.06 Кб
Скачать

21.Класифікація рахунків за економічним змістом

Класифікація рахунків за економ змістом відповідає змісту предмета бухобліку. Звідси за економ змістом рахунки бух обліку поділяють на 2 групи:

I) Рахунки обліку господарських засобів та процесів на підприємстві

1) рахунки обліку активів

- рах-ки обліку необоротних активів (1-ий клас плану рахунків)

- рах-ки обліку оборотних активів (2 і 3 класи)

2) рахунки обліку витрат, доходів і результатів діяльності п-ва

- рах-ки обліку витрат д-ті (8,9 класи)

- рах-ки обліку рез-тів д-ті (7 клас)

II) Рахунки обліку джерел формування господарських засобів

1) рах-ки обліку джерел власних засобів (4 клас)

2) рах-ки обліку джерел залучених засобів (5, 6 класи+доходи майб періодів)

Т.ч. класифікація рах-ків за економ змістом, показуючи, на яких рах-ках має вестися облік тих чи інших об’єктів бух обліку, розкриває економ зміст окремих рах-ків.

22.Рахунки синтетичного і аналітичного обліку та їх взаємозв*язок

Синтетичні рахунки призначенні для групування і узагальнення однорідних активів, пасивів або господарських процесів у грошовому виразі. Назви синтетичних рахунків та їх шифри наведені в плані рахунків і обов’язкові до застосування підприємства, для яких діє даний план рахунків. Облік, що здійснюється за допомогою синтетичних рахунків, називається синтетичним обліком. Цей облік необхідний для одержання узагальненої інформації про діяльність господарства, аналізу цієї діяльності і планування.

Для оперативного керівника господарством і контролю за збереженням і раціональним використанням ресурсів потрібна детальна інформація про наявність і зміни кожного виду засобів, джерел, здійснення певних господарських процесів. Таку інформацію одержують за допомогою аналітичних рахунків. Аналітичний рахунок - це рахунок, на якому ведеться деталізований облік кожного видів засобів, особливість його полягає в тому, що він ведеться як у вартісному, так і в натуральному вигляді. Кількість аналітичних рахунків та їх перелік визначається самим підприємством і затверджується наказом „Про облікову політику”. Існує тісний зв’язок між синтетичними та аналітичними рахунками, який виражається в наступному :

  • Сума початкового сальдо за аналітичними рахунками завжди повинна рівнятися одному початковому сальдо за синтетичним рахунком.

  • Сума дебітових оборотів за анал.рах. повинна дорівнювати дебетовому обороту за синт.рах.

  • Сума кредитових оборотів за анал.рах. повинна дорівнювати кредитовому обороту за синт.рах.

  • Сума кінцевих сальдо за анал.рах. повинна дорівнювати кінцевому сальдо за синт.рах.

  • Операції одночасно розносяться на синт. та анал. Рахунках і відображаються на одній і тій же стороні рахунку.

Для перевірки правильності рознесення операцій по синт. та анал. рах-ах застосовують формулу Споч.д+Од+Скін.к=Споч.к+Ок+Скін.д

При значній кількості анал. рах. вони групуються в більш укрупнені групи за однорідними ознаками, які називаються субрахунками.(рахунки 2-го порядку).Отже, субрахунки об’єднують відповідні групи анал.рах. і, в свою чергу, узагальнюються синт. Рахунком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]