Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОЕ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
301.06 Кб
Скачать

10.Джерела утворення господарських засобів та їх класифікація

Їх поділяють на 2 групи: джерела власних засобів та джерела залучених засобів.

До джерел власних засобів належить: власний капітал, забезпечення зобовязань, нерозподілений прибуток, цільове фінансування і ціл надходження.До власного капіталу належить:статутний капітал, пайовий, додатковий, резервний, нерозподілений прибуток.Статутний капітал утворюється за рахунок сукупності внесків власників у майно підпр-а для забезпечення його діяльності, передбаченої статутом.Пайовий капітал утворюється за рахунок пайових внесків членів спілок та ін підприємств, що передбачені установчими документами.Додатковий капітал утворюється за рахунок дооцінки необоротних активів, вартості безоплатно одержаних від ін юр і фіз осіб активів тощо.Резервний капітал створюється для усунення можливих в майбутньому фінанс труднощів і забезпечення нормадьної роботи під-а.Нерозподілений прибуток-сума чистого прибутку, яка залишилася в обороті підпр-ва після сплати податків і ін платежів.Доходи майб періодів-джерело коштів, одержаних підприємством в поточному або попередніх звітних періодах, але належать до доходів наступних звітних періодів(одержана орендна плата від орендарів тощо).Вони підлягають зарахуванню до доходів того звітного періоду, до якого належать.

До джерел залучених (позикових)коштів належать зобовязання по розрахунках, які виникають у підприємства в процесі госп діяльності і є тимчасовим джерелом ресурсів.Під зобовязаннями розуміють заборгованість підпр-ва, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої призведе до зменшення ресурсів під-ва.Зобовязання поділяють на довгострокові і поточні.До довгострокових належать: довгострокові кредити банків, інші довгострокові фін зобовязання, інші довгострокові зобовязання(по векселях, по фін оренді тощо).До поточних зобовязань належать зобовязання, що підлягають погашенню на вимогу кредиторів, яка буде погашена протягом операційного циклу.Належать:короткострокові кредити банків, кредит-а заборгованість за товари, роботи і послуги, поточні зобов-я по розрахунках з дюджетом та позабюджетних платежах, по оплаті праці, по страхуванню тощо.,інші поточні зоб-я(по векселях виданих, одержаних авансах)

11.Господарські процеси і операції як об*єкти бо

Госп. процес являє собою частину кругообігу госп. засобів, який складається із певних госп. операцій. В свою чергу госп. операція – це дія, яка призводить до змін в структурі госп. засобів і джерел їх утворення. Госп. операції можуть бути позитивними і негативними. Госп. процеси на підприємстві поділяються на: 1)постачальницько-заготівельний, 2)виробничий, 3)реалізації.

Постачальницько-заготівельний процес передбачає витрату підприємством певної частини грошей на закупівлю основних засобів, виробничих запасів. Об’єктами бух. обліку в процесі постачання виступають витрати на придбання засобів і предметів праці, затрати на цей процес, а також розрахункові операції з постачальниками і підрядниками, які виникають в процесі постачання.

Виробничий процес складає основну фазу кругообігу госп. засобів, в якій створюються матеріальні блага. У процесі виробництва відбувається взаємодія засобів виробництва. Об’єктами бух. обліку в процесі виробництва є витрати підприємства на вир-во продукції, що дозволяє визначити собівартість продукції і проаналізувати її структуру.

Процес реалізації є завершальною фазою кругообігу госп. засобів, який забезпечує відновлення і розширення виробництва. Він виражається у передачі виробленої готової продукції шляхом купівлі-продажу. Результатом реалізації є отримання підприємством прибутку, який набуває грошової форми і розраховується як різниця між виручкою і собівартістю реалізованої продукції. Об’єктами бух. обліку в процесі реалізації виступають: обсяг реалізованої продукції, витрати пов’язані з відвантаженням і збутом продукції, розрахунки з покупцями, визначення фінансового результату від реалізації.

Виходячи із цього, можна зазначити, що у бух. обліку відображаються не лише госп. процеси, але і їх результати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]