Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОЕ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
301.06 Кб
Скачать

27.План рахунків бо.

План рахунків – це систематизований перелік рахунків і субрахунків бух. Обліку, які використовують для відображення діяльності підприємства, установи та організації. План рах. бух. Обліку поділяється на 10класів і 80найменувань синт.рах. План рахунків затверджений Наказом Міністерством Фінансів України від 30.11.99р.№291 зі змінами і доповненнями. На території України діє три плани рахунків: 1)для підприємств бюджетної сфери діяльності із своїми назвами, кодами;2)для підприємств, що здійснюють комерційну діяльність;3)план рахунків Нац.Банку України і комерційних банків. Структура плану рахунків, стосовно класів дозволяє накопичувати інформацію для складання бух.балансу, звіту про прибутки і збитки підприємства (про фінансові результати) та приміток до фінансової звітності. Структура рах. передбачає групування рах., за відношенням до бух. балансу: 1-3 класи рах. застосовуються для складання активу балансу.(за виключенням рах. 38,13, які є контрактивними);4-6 класи рах. – пасив балансу.( за виключенням рах. 46,45,443, які є контрпасивними).7-9класи рахунків – „Звіт про фінансовий результат”.(7, як правило пасивний, а 8-9 активні).0 клас – це за балансові рахунки, їх ми використовуємо для складання приміток до фінансової звітності. В примітках також відображається формування облікової політики на підприємстві. В плані рах. передбачається наявність субрах., які відображають напрямки подальшої деталізації облікової інформації і в розрізі яких відкриваються аналітичні рахунки. Кожному рах. І субрах. присвоюєтиься код за децимальною системою , яка передбачає наявність в плані рахунків 99 синт.рах., а в складі кожного синт.рах. 9 субрах. За кожним класом закріпляється певна серія номерів, з урахуванням деякого резерву.

Шифри рах. означають наступне: перша цифра – клас рахунків, друга – номер синт.рах., 3 –субрах., наступні – анал.рах. Клас 1 – Необоротні активи, клас 2 – Запаси, клас 3 – Кошти, розрахунки та інші активи, клас 4 – Власний капітал та забезпечення зобов’язань, клас 5 – Довгострокові зобов’язання, клас 6 – Поточні зобов’язання, клас 7 – Доходи і результати діяльності, клас 8 – Витрати за елементами, клас 9 – Витрати діяльності, клас 0 – Позабалансові рахунки.

28.Оцінка як елемент методу бо.

Оцінювання - спосіб грошового вимірювання об'єктів бухгалтерського обліку. За допомогою оцінювання натуральні і трудові характеристики (вимірники) господарських засобів перераховують у вартісні. В бухгалтерському обліку оцінювання об'єктів обліку ґрунтується переважно на показникові фактичних витрат на їх створення чи придбання (історичної собівартості).

В результаті діяльності підприємства відбуваються зрушення в структурі господарських засобів, що спричиняються різними господарськими процесами. Робота суб'єкта господарювання знаходить відображення як в натуральних, так і трудових вимірниках. Одним із головних способів методу бухгалтерського обліку є оцінка, яка використовується для узагальненого відображення наявних господарських засобів і здійснюваних господарських процесів в єдиному грошовому вимірнику, який є універсальним для здійснення різного роду порівнянь і проведення аналізу.

Треба зазначити, що фінансова звітність підприємств і організацій показується лише у грошовому вимірнику, навіть наявна іноземна валюта теж знаходить оцінку в балансі у національній грошовій одиниці, яка визначається за курсом Національного банку України.

Бухгалтерський облік відображає велику кількість різноманітних об'єктів - засобів, джерел їх формування, господарських процесів, для узагальнення яких вимагається єдиний вимірник — оцінка. В результаті грошової оцінки підприємство може визначити загальну вартість основних і оборотних засобів, що перебувають в його розпорядженні, контролювати їх використання в процесі господарської діяльності. Грошова оцінка є необхідною передумовою для відображення господарських операцій в обліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]