Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БОЕ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
301.06 Кб
Скачать

23.Субрахунки й аналітичні рахунки, кореспонденція рахунків

Для оперативного керівника господарством і контролю за збереженням і раціональним використанням ресурсів потрібна детальна інформація про наявність і зміни кожного виду засобів, джерел, здійснення певних господарських процесів. Таку інформацію одержують за допомогою аналітичних рахунків. Аналітичний рахунок - це рахунок, на якому ведеться деталізований облік кожного видів засобів, особливість його полягає в тому, що він ведеться як у вартісному, так і в натуральному вигляді. Кількість аналітичних рахунків та їх перелік визначається самим підприємством і затверджується наказом „Про облікову політику”.

При значній кількості анал. рах. вони групуються в більш укрупнені групи за однорідними ознаками, які називаються субрахунками.(рахунки 2-го порядку).Отже, субрахунки об’єднують відповідні групи анал.рах. і, в свою чергу, узагальнюються синт. Рахунком.

Взаємозв’язок, що виникає між рахунками, в результаті відображення на них господарських операцій методом подвійного запису, називається кореспонденцією рахунків. А рахунки називаються кореспондуючими. В залежності від кількості кореспондуючих рахунків розрізняють прості і складні бухгалтерські проводки.

24.Подвійний запис, його суть і значення

Економічна суть господарської операції полягає в тому, що вона викликає подвійні й рівновеликі зміни засобів та джерел їх формування. Двоїстий характер господарської операції зумовлює необхідність відображення її на рахунках методом подвійного засобу.

Подвійний запис – метод, що випливає з економічної суті відображення операцій, кожна з яких обумовлює зміни у двох її частинах в активі, у пасиві чи активі й пасиві одночасно. Відображення кожної господарської операції двічі, за дебетом одного і за кредитом другого рахунків в одній і тій же сумі називають подвійним записом. Подвійний запис не тільки принцип однакового відображення операцій на рахунках, а й основний технічний прийом бухгалтерського обліку, бо забезпечує горизонтальний взаємозв’язок між рахунками, а також важливий контрольний прийом, оскільки очевидно, що скільки б не було операцій, загальна сума записів за дебетом рахунків завжди буде дорівнювати загальній сумі записів за кредитом рахунків.

Такий взаємозв’язок між рахунками, що виникає шляхом подвійного запису, називається кореспонденцією рахунків, а такі рахунки кореспондуючими. Як синонім кореспонденції рахунків використовують термін: бухгалтерська проводка.

Бух.проводка- зазначення рахунку, який дебетується і рахунку, що кредитується, а також суму даної операції.

Залежно від кількості кореспондуючих рахунків розрізняють прості й складні бухгалтерські проводки. Простою називають таку бухгалтерську проводку. За якої один рахунок дебетується, а другий кредитується на одну й ту ж суму, тобто коли кореспондують між собою тільки два рахунки. Складною називають таку бухгалтерську проводку, за якої один рахунок дебетується, декілька кредитується на загальну суму, або навпаки – один кредитується. А декілька дебетується на загальну суму. У складних бухгалтерських проводках не порушується принцип подвійного запису, оскільки зберігається взаємопов’язане відображення господарської операції за дебетом і кредитом різних рахунків на одну й ту ж суму. Кожну складну бухгалтерську проводку можна розкласти на декілька простих. Однак застосування в практиці бухгалтерського обліку складних проводок переважає, тому що зменшує кількість записів, робить їх більш наочними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]