Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гончар конспект 1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
6.02 Mб
Скачать

Тема 2. Визначення рівня та послідовності стратегічних змін.

Зміна завдань управління підприємством. Трансформаційні процеси в економіці України. Самостійне визначення цілей і завдань підприємствами як реакція на зміни. Зміст завдань управління організаціями в перехідних до ринку умовах господарювання.

Розвиток підприємств, перехід від закритого до “відкритого” типу організації як реакція на зміни в зовнішньому середовищі. Підприємство як соціально-економічна система. Загальні риси підприємства. Параметри, які визначають відмінність підприємств (юридичний статус і форма власності, галузева належність і профіль підприємства, рівень та особливості конкуренції, розміри підприємства і виробничий потенціал та ін.).

Сутність категорії “стратегічне мислення”. Роль стратегічного мислення у формуванні стратегічного рівня підприємства. Характеристики стратегічно орієнтованого підприємства.

Тема 3. Етапи реалізації стратегії підприємства.

Розвиток структурних і динамічних концепцій середовища функціонування організації. Сутність та основні характеристики середовища організації (зовнішнє, проміжне і внутрішнє). Контрольовані та неконтрольовані фактори, їх класифікація і характеристика.

Необхідність аналізу зовнішнього середовища як умова функціонування підприємства. Неконтрольовані фактори (політичні, економічні, соціальні та ін.) і адаптація підприємства до них. Моделі зовнішнього середовища. Необхідність розробки стратегій адаптації.

Модель “галузевої конкуренції” М. Портера. Характеристика основних елементів проміжного середовища підприємства. Методи дослідження елементів проміжного середовища та стратегії впливу на них.

Методи та показники, що використовуються для аналізу внутрішнього середовища підприємства. Стратегії формування внутрішнього середовища організації.

Складання стратегічного балансу та сутність SWOT- аналізу.

Функції прогнозування в системі стратегічного управління. Основні методи прогнозування, що використовуються в стратегічному плануванні. Розробка сценаріїв розвитку подій.

Досвід застосування експертних методів, методів екстраполяції та моделювання на вітчизняних підприємствах.

Тема 4. Ресурсно-компетеційна база стратегічних змін.

Ресурси виробничої системи: технічні, технологічні, кадрові, просторові, інформаційні, організаційної структури керування, фінансові. Умови, що дозволяють постійно удосконалювати виробничий потенціал підприємства.

Принципи ефективного розподілу ресурсів. Фактори, що визначають попит на ресурси з боку виробничої системи: фактори, що визначають кількість необхідних ресурсів; фактори, що визначають зміну попиту в залежності від зміни цін на необхідні ресурси.

Матриця стратегічних ресурсів фірми.

Продуктово-товарна стратегія. Ресурсна стратегія. Матриця “Значущість ресурсу – доступність ресурсу”.

Тема 5. Когнітивність як передумова стратегічного розвитку підприємства

Сутність, завдання та умови розвитку цільового підходу на сучасному етапі. Фактори, що визначають мету в управлінні. Сутність місії фірми та її роль в управлінському процесі. Критерії класифікації та класифікаційні групи цілей. Поняття “дерева цілей” і методи його побудови.

Зв’язок цілей і стратегій управління. Визначення стратегії, класифікація стратегій та сутність “стратегічного набору” підприємства і його визначення.

Методи побудови стратегій та формування “стратегічного набору”, моделі аналізу та розробки “портфеля” підприємства, їх переваги й недоліки.