Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_seminar_Filosofiya-2012-ukr.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
157.7 Кб
Скачать

Тема 9: філософія історії План семінарського заняття

1. Філософія історії як спроба осягнути місце людини (людства) в історичному просторі та часу. Традиційні підходи до опису всесвітньої історії. Історичний час (вісь часу).

2. Стадійне бачення всесвітньої історії, його сильні та слабкі сторони. Сучасні концепції технологічного детермінізму. Концепція соціального часу французької історичної школи «Анналів».

3. Концепції локальних цивілізацій (М.Я. Данилевський, О. Шпенглер. А.Дж. Тойнбі) про всесвітню історію. Культурологічна концепція П. Сорокіна.

4. Світова цивілізація: підходи та проблеми. Проблема сенсу історії.

Методичні рекомендації

Готуючись до відповіді на перше питання, пам’ятайте, що філософія історії є чи найцікавішою темою університетського курсу філософії: людина ніби стоїть у весь зріст віч на віч зі всесвітньою історією й веде з людством розмову, під час якої намагається піднестися понад буденністю та збагнути сенс свого життя. Інтерес до філософії історії, як правило, пробуджується в тих, хто відчуває потребу у вільному розвитку духу і власної індивідуальності, але майже завжди всесвітня історія сприймається, передусім, як певна загадка, таємниця, яку ми намагаємось розгадати. Зважте на те, що історія і філософія історії належать до так званих "наук про дух", які, за В. Дільтеєм, не лише розуміються розумом та пам'яттю як взаємопов'язані факти, але і вболіваються як близькі нам події. Необхідним є засвоєння суті традиційних підходів щодо опису всесвітньої історії, а також поняття "історичного часу".

Розкриваючи у другому питанні суть стадійного бачення історичного процесу, проаналізуйте ідеї Августина Аврелія, французьких, німецьких та англійських просвітителів, Гегеля та Маркса щодо всесвітньої історії» дайте критичну оцінку їх думкам, а також теоріям технологічного детермінізму. Особливу увагу приділіть концепції соціального часу французької школи, яка має характерну назву "Аннали".

Третє питання передбачає ознайомлення з певною альтернативою стадійному баченню історії – з концепціями локальних цивілізацій. Але матеріал, що його містять рекомендовані посібники, має стати відправною точкою для дискусії щодо світової цивілізації. Чи є вона можливою? Яким вам бачиться світ майбутнього? У чому можна знайти сенс історії?

Теми рефератів, доповідей, виступів

1. Проблема об’єкта в історії.

2. Поняття цивілізації: історія тенденції розвитку.

3. Суперечності сучасного світу і моделювання майбутнього.

4. Микола Данилевський про всесвітню історію.

5. Світовий цивілізаційний процес, людина і культура,

6. Світова історія у працях Карла Ясперса та Мартіна Хайдепера.

7. Карл Поппер як критик вчення Маркса про всесвітню історію.

8. "Кінець історії" чи зміна цивілізацій?

9. Світова історія та її перспективи з точки зору футурології.

10. Криза світової цивілізації на рубежі XX – XXI ст.: можливі варіанти виходу.

Запитання та завдання для самоконтролю

1. Що є предметом філософії історії?

2. Назвіть два традиційних підходи щодо всесвітньої історії.

3. Який принцип покладений в основу стадійного підходу щодо історії К. Маркса?

4. Що таке технологічний детермінізм і яка роль техніки в процесі суспільного розвитку?

5. Що таке інформаційне суспільство, які передумови його формування?

6. Виявіть спільне і відмінне у класичних представників цивілізаційного напряму – М. Данилевського, О. Шпенглера та А. Тойнбі.

7. Якій просторовій моделі історичного часу ви надаєте перевагу і чому? Відповідь аргументуйте.

8. У чому сенс історії?