Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_seminar_Filosofiya-2012-ukr.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
157.7 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Починаючи ознайомлення з курсом філософії, важливо з’ясувати, що філософія завжди вирішує світоглядні питання, а головним питанням, "віссю" будь-якого світогляду, є відношення "людина – світ". Тут важливим є розуміння того нюансу, що відрізняє ставлення людини до світу від тих відносин між світом і людиною, які відбувалися у різноманітних історичних формах і які досить часто усвідомлювалися як "ставлення людей/людини до". Слід зрозуміти, що поняття "світогляд" інтегрує, з одного боку, знання і вірування людей, їх почуття й уявлення, переконання і сумніви тощо, з іншого – образи (картини) світу, що формуються у людській свідомості, образи самої людини та загальні стратегії її життя, – тобто структура світогляду є досить складною. Для того, щоб визначити, чим філософський світогляд суттєво відрізняється від інших світоглядних форм, необхідно, перш за все, знати, які саме історичні типи світогляду існували в історії та існують у сучасному суспільстві. Центральним завданням філософії є вирішення цілого комплексу світоглядних проблем, вироблення з позиції розуму узагальнених поглядів на світ у цілому.

Друге питання передбачає з’ясувати як і чому історично змінювався предмет філософії і коло філософських проблем, над якими розмірковували філософи. Філософські проблеми є проблеми принципово відкритого характеру, тобто їх неможливо розв'язати «остаточно», «раз і назавжди» – вони належать до так званих «вічних проблем». Кожне покоління (і кожен філософ) шукає їх рішення у своєму часі, з урахуванням історичних умов та домінуючих цінностей. Особливу увагу слід приділити питанню щодо ролі філософії в духовному житті людини. Цю роль визначають декілька чинників, до яких належить принципово проблемний характер самого буття, що ми його відчуваємо, пізнаємо, переживаємо; ця роль залежить від конкретних духовних потреб суспільства і окремої людини, її вихованості, хисту до рефлексії, збігом конкретних життєвих обставин тощо. Зверніть, будь ласка, на них увагу.

Третє питання семінару присвячене порівнянню філософії з наукою, релігією, мистецтвом, яке має на меті поглибити знання щодо специфіки філософії, оскільки перелічене є не тільки історичними типами світогляду, але й відносно автономними сферами духовної культури та видами культурної діяльності. Тут потрібно розкрити спільні риси (які належать їх світоглядній природі) та обґрунтувати відмінності філософії від кожної з них. Зважте, що роль філософії у духовному житті суспільства не є чимось незмінним; філософія існує в системі культури і неминуче взаємодіє з релігією, мистецтвом, наукою та іншими формами культури, разом з якими філософія постачає суспільній свідомості спонукальні ідеї і таким чином відіграє роль форми, що упорядковує історичний досвід.

Теми рефератів, доповідей, виступів

1. Софійний характер філософії.

2. Предмет та завдання філософи.

3. Філософія й історичний час.

4. Філософія й особистість.

5. Чи є філософія наукою?

6. Істина у філософії та науці.