Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3.2. Формування практичних умінь і навичок 1 рі...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
510.98 Кб
Скачать

Тема (і година): Удосконалити техніку неповного розбирання і складання автомата

Методика навчання: 1. Повторити послідовність дій у розбиранні та складанні автомата.

2. Виконати операції з розбирання автомата з акцентом на раціональність дій і пра­вильне розміщення окремих частин зброї на столі.

3. Виконати операції зі складання автомата з акцентом на раціональність і правильну послідовність дій.

4. Виконати операції з розбирання автомата з акцентом на максимальну швидкість дій при збереженні правильного розміщення окремих частин зброї на столі.

5. Виконати операції із складання автомата з акцентом на максимальну швидкість дій при збереженні правильної послідовності операцій.

Тема (і година): Удосконалити техніку неповного розбирання і складання автомата. Навчити техніці та послідовності чищення, змащення і зберігання зброї

Методика навчання: Доцільно підготувати до уроку два навчальних місця і поділити клас на дві групи. Перше навчальне місце — для розбирання і складання автомата, друге місце — для вивчення техніки чищення і змащування зброї. Керівником першого навчально­го місця можна призначити командира взводу, на другому навчальному місці керівництво здійснює учитель.

1. Повторити послідовність дій у розбиранні та складанні автомата.

2. Виконати операції з розбирання автомата з акцентом на максимальну швидкість дій при збереженні правильного розміщення окремих частин зброї на столі.

3. Виконати операції зі складання автомата з акцентом на максимальну швидкість дій при збереженні правильної послідовності операцій.

4. Розповідь і показ дій із чищення і змащення автомата: порядок чищення каналу ствола, ствольної коробки, ударно-спускового механізму, газової камери. При цьому, необхідно звернути особливу увагу учнів на те, для чого, де і коли відбувається чищення автомата, які для цього необхідні матеріали. Також наголосити, що під час змащення частин автомата мастило наноситься тонким шаром і тільки на металеві частини.

5. Навчити готувати приладдя для чищення автомата: шомпол, протирку, йоржик, викрутку, вибивачку, шпильку, пенал, маслянку.

6. Практично виконати дії із чищення і змащення автомата.

Тема (1 година): Навчити техніці підготовки автомата до стрільби. Навчити техніці усунення можливих затримок і несправностей під час стрільби. Навчити техніці спорядження магазину патронами і послідовності дій у зарядженні автомата

Методика навчання: 1. Розповідь і показ дій з підготовки автомата до стрільби. Пос­лідовність дій: вилучити залишки мастила, перевірити роботу частин і механізмів автомата, чистоту ствольної коробки і каналу ствола.

2. Запропонувати учням практично виконати дії з підготовки зброї до стрільби.

3. Розповідь і показ (із використанням наочних посібників) можливих варіантів затримок і несправностей під час стрільби. При цьому відразу зробити акцент на варіантах їх усунення.

4. Розповідь і одночасний показ послідовності дій під час спорядження магазину пат­ронами і зарядження автомата.

5. Практичне виконання учнями дій із спорядження магазину і зарядження автомата.

6. Одночасне практичне виконання учнями дій, вивчених на уроці. Досягається завдя­ки попередній організації трьох навчальних місць: перше —для удосконалення техніки підго­товки автомата до стрільби, друге — усунення можливих затримок і несправностей автомата під час стрільби, третє — спорядження магазину і зарядження автомата.

Тема (1 година): Навчити техніці та послідовності дій під час зарядження малокаліберної гвинтівки патронами. Навчити послідовності дій під час підготовки до стрільби, проведення стрільби та розрядження малокаліберної гвинтівки. Навчити техніці усунення можли­вих затримок під час стрільби з малокаліберної гвинтівки

Методика навчання: 1. Розповідь і показ дій із зарядження малокаліберної гвинтівки патронами.

2. Практичне виконання учнями дій.

3. Розповідь і показ послідовності дій із огляду гвинтівки перед стрільбою, команди, за якими відбувається зарядження і розряджання гвинтівки.

4. Практичне виконання учнями дій завдання.

5. Розповідь і показ (із використанням наочних посібників) можливих затримок під час стрільби з малокаліберної гвинтівки. При цьому, відразу зробити акцент на способах їх усунен­ня: своєчасне чищення зброї, протирання насухо каналу ствола безпосередньо перед стрільбою.

6. Практичне виконання учнями дій завдання.

6. Одночасне практичне виконання учнями дій, вивчених на уроці. Досягається завдя­ки попередній організації трьох навчальних місць: перше — для удосконалення техніки і послідовності дій під час зарядження гвинтівки, друге — техніки і послідовності дій під час підготовки, проведення стрільби і розрядження зброї, третє — для відпрацювання дій із усу­нення затримок під час стрільби з малокаліберної гвинтівки.