Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій TOPKM.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
6.78 Mб
Скачать

5 Оптимальні потоки у мережах

5.1 Поняття про мережу і основні визначення

Мережа складається із множин вершин і дуг (ребер), які з’єднують ці вузли. Якщо дуга має певну орієнтацію, то вона називається орієнтованоною або направленою. У тому випадку, коли орієнтація дуги не задана, то вона носить назву неорієнтованої. Неорієнтовану дугу називають ребром. На рис. 5.1 показана мережа із чотирьох вузлів і шести орієнтованих дуг.

Символом будемо позначати - тий вузол, а - дугу, яка веде із вузла до . Якщо вузли мережі з’єднують ребра, то їх можна позначати як символом , так і символом .

Рисунок 5.1 – Мережа з орієнтованими дугами

Мережа називається зв’язаною, якщо при будь-якому розбитті множини вузлів на дві підмножини і знайдеться дуга або така, що і . Іншими словами, мережа буде зв’язаною, якщо є шлях між двома будь-якими вершинами. Будемо вважати, що між двома вузлами і є не більше однієї орієнтованої і однієї неорієнтованої дуги або лише одна неорієнтована дуга (ребро). Не будемо розглядати мережі з петлями.

Послідовність дуг і вузлів мережі , , , , , …, , , , яка починається у вузлі і закінчується вузлом називається ланцюгом або орієнтованим ланцюгом. Якщо , то така послідовність вузлів і вершин називається орієнтованим циклом. Ланцюг називається простим, якщо він не вміщує циклів.

Приклад 5.1

● На рис 5.1 послідовність , , , , є ланцюгом; ланцюгом є також послідовність , , , , .

● Послідовність , , , (рис. 5.1) буде циклом.

У мережах розрізняють ланцюг і шлях. На відміну від ланцюга шляхом мережі можна рухатись і у напрямку, який протилежний орієнтації дуг. Для неорієнтованих мереж поняття ланцюга і шляху співпадають.

Приклад 5.2

● На рис 5.1 послідовність , , , , є шляхом.

Кожній дузі можна поставити у відповідність деяке додатне число , яке означає пропускну здатність дуги (ребра). У мережі виділяють два особливих вузла. Один із них називається джерелом (source) і позначається ; другий називається стоком (flow) і позначається .

5.2 Задача про максимальний потік у мережі

Перш ніж сформулювати задачу про максимальний потік у мережі введемо спочатку поняття потоку у мережі. Потоком у мережі із джерела до стоку називається множина невід’ємних чисел (кожне із яких поставлено у відповідність деякій дузі мережі) за умови, що ці числа задовольняють наступним лінійним обмеженням:

(5.1)

,

для всіх , . (5.2)

В обмеженнях (5.1) перша сума береться по дугам, які ведуть в , а друга – по вузлам, які виходять із .

Невід’ємне число , яке фігурує в (5.1) називається величиною потоку. Число називається потоком по дузі .

Обмеження (5.1) виражає той факт, що у кожний вузол (крім джерела і стоку) приходить скільки потоку скільки із нього виходить (умова збереження) (рис. 5.2) Обмеження (5.2) означає, що потік по дузі обмежений пропускною здатністю дуги .

Рисунок 5.2 – Умова збереження потоків у вузлі

Тоді задача пошуку оптимальних потоків у мережі зводиться до максимізації цільової функції

(5.3)

при виконанні обмежень (5.1), (5.2).