Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СРС(Corel).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
547.84 Кб
Скачать

Керування багатосторінковістю.

Починаючи з 6-й версії в CorelDraw реалізована багатосторінковість документа. Усе керування зосереджене в лівому нижньому куті екрана.

Схема керування класична - натискаючи на закладки сторінок ви переходите від сторінки до сторінки в довільному порядку, а стрелочки дозволяють переміщатися по сторінках послідовно вперед та назад.

Безпосередньо саму друковану сторінку можна настроїти прямо з панелі атрибутів. Коли у вас включений інструмент указівка, не виділена жоден об'єкт, на панелі атрибутів відображаються властивості сторінки, такі як формат папера, орієнтація сторінки й одиниці виміру, з якими ви хочете працювати і т. п.

Графічні примітиви. Робота з об'єктами. Операції над об'єктами.

Основні принципи роботи з о б'єктами.

У CorelDraw існує поняття примітива. Примітивом називають дуже просту фігуру, наприклад існують такі примітиви: прямокутник, еліпс, багатокутник, спіраль, ґрати і різні стандартні фігури. Примітиви можуть мати визначені обмеження в редагуванні їхньої форми. Такі фігури завжди можна перевести в так називані криві. Криві це складні (чи не дуже) фігури состоящие з ліній (кривих і/чи прямих), які можна редагувати без обмежень.

Для того, що б виділити який або об'єкт досить просто клацнути інструментом Указівка на ньому. Якщо хочеться виділити кілька об'єктів, то інструментом Указівка "витягається" при натиснутої лівий копке миші область.

Коли об'єкт виділений, чорні квадратики довкола нього - це так називані маніпулятори.

Коли об'єкт виділений, його можна змінювати і рухати. Рухається об'єкт за допомогою інструмента Вказівка. У центрі об'єкта знаходиться перехрестя, натиснувши на який, і утримуючи кнопку миші, ви можете перетягнути об'єкт у будь-яке місце на робочому столі. Крім того, якщо ви утримуєте при перетаскуванні об'єкта клавішу Ctrl об'єкт буде переміщатися тільки в одному напрямку, строго чи нагору вниз. Виділений об'єкт можна переміщати і клавіатурними стрільцями. Щоб скинути виділення з об'єкта досить просто натиснути клавішу Esc, чи клацнути інструментом указівка на будь-якім чистому місці робочого столу.

Якщо з купи об'єктів вам необхідно виділити кілька штук, то натисніть клавішу Shіft і клацайте інструментом Указівка по тим об'єктам які ви хочете виділити. Точно таким же способом об'єкт можна виключити з групи виділених об'єктів. Групу виділених об'єктів можна переміщати, зафарбовувати, копіювати.

Зафарбовування об'єкта.

У правого краю знаходиться Панель кольорів. Для зафарбовування виділеного об'єкта існують кілька способів:

  1. Виділите об'єкт, якщо дотепер він не був виділений, і клацніть мишкою на кольорі, що сподобався вам.

  2. Натисніть на колір кнопкою миші і перетягнете його на ваш об'єкт. Зверніть увагу, що в районі контуру об'єкта поруч з курсором з'явиться порожній квадратик з контурами обраного вами кольору, а над самим об'єктом квадратик стане цілком заповненим обраним вами кольором. У першому випадку це позначає, що в обраний вами колір офарбляться контури об'єкта, а в другому випадку вміст об'єкта.

Якщо ви хочете офарбити контур у якийсь колір, то для цього виділите об'єкт і клацніть правою кнопкою миші на цьому кольорі.

При щиглику лівої кнопки миші на верхньому перекресленому цьому квадратику пропадає заливання об'єкта, а при щиглику правою кнопкою на цьому квадратику у вас пропадає фарбування контуру. Повернути фарбування контуру можна клацнувши правою кнопкою миші на будь-якому кольорі.