Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СРС(Corel).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
547.84 Кб
Скачать

Операції над об'єктами:

Угруповання об'єктів

З'єднання об'єктів у групу дозволяє звертатися з нею як з окремим об'єктом. Для того щоб помістити сукупність об'єктів у групу, їх необхідно виділити і виконати команду Група меню Компонувати. Для виділення об'єкта в складі групи (ієрархія не грає ролі) варто використовувати клавішу <Ctrl>.

Команда Комбінувати.

Команда Комбінувати, представлена в меню Компонувати й у складі інструментальної смуги Властивості, призначена для об'єднання двох чи більш об'єктів у єдиний об'єкт типу "Крива", з яким працює інструмент Форма. Використовувати цю команду випливає, якщо необхідно з'єднувати опорні крапки (вузли) різних об'єктів, створювати отвори і маски.

Перед виконанням команди Комбінувати треба виділити об'єкти, призначені для об'єднання. Якщо об'єкти мали різні заливання, то в результаті об'єднаному об'єкту буде привласнене заливання самого нижнього об'єкта.

Логічні операції c об'єктами

Дуже часто складається ситуація, коли дуже просто з декількох примітивів створити необхідний Вам графічний образ (об'єкт). З графічними об'єктами можна робити цілий ряд різноманітних операцій:

1. Операція об'єднання. Ця операція зливає кілька об'єктів в один.

2. Операція вирізання призначена для вирізання з об'єкта ділянок відповідних за формою іншим об'єктам.

3. Операція перетинання призначена для одержання областей, загальних для декількох об'єктів (перекрывающихся областей) як окремий об'єкт.

Перетворення об'єктів у криві.

Які би об'єкти ні входили в сукупності виділених і зазначених об'єктів при виконанні операцій об'єднання, виключення і перетинання, у результаті виходить об'єкт, що відноситься до класу кривих, чи сукупність таких об'єктів. До кривих застосовні усі без винятку операції перетворення об'єктів, доступні в CorelDraw. Через це в багатьох випадках виникає необхідність явного перетворення об'єкта в криві. Для того що б виконати дану операцію необхідно виконати команду Перетворити в криві пункту головного меню Компонувати.

Трансформування об'єктів

Основною перевагою цього методу трансформації (перетворення) є наявність можливості точного чисельної указівки величин трансформації. Отже, виберемо один з підпунктів меню Перетворення з меню Компонувати.

У нас відкрилося вікно, що дозволяє керувати трансформаціями об'єкта. Існують наступні види трансформації: зміна положення, поворот, масштаб і дзеркальне відображення, розміри, нахил. Режим трансформації вибирається за допомогою кнопок.

Після вибору режиму його треба настроїти. А після настроювань Ви натискаєте одну з кнопок унизу вікна: чи Застосувати Застосувати як дублікат.

Створення ліній

Робота з лініями, а точніше з двома їхніми типами: прямими і кривими, по більшій частині і являє собою роботу зі створення і редагування векторної графіки.

Модель об'єкта векторної графіки описаного лініями.

В основі прийнятої в Corel Draw моделі ліній лежать два поняття: вузол і сегмент. Вузлом називають крапку на контурі об'єкта, що фіксує один з кінців сегмента. Сегментом називають частина лінії з'єднуючу два суміжних вузли. Вузли і сегменти нерозривно зв'язані один з одним і не можуть існувати один без іншого. Кожен сегмент обмежується двома і тільки двома вузлами, а кожний з вузлів може обмежувати не більш двох сегментів (1-й вхідний, 2-й вихідний).

Лінії в CorelDraw можуть бути як замкнутими так і не замкнутими, причому в не замкнутій лінії на один більше вузлів чим сегментів, і початковий і кінцевий вузли позначаються маркерами більшого розміру.