Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СРС(Corel).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
547.84 Кб
Скачать

Экструзия об'єктів

Е фект экструзии, чи видавлювання, дозволяє додавати плоским двомірним об'єктам ілюзію об'ємності, наявності в них третього виміру. При экструзии CorelDRAW домальовує невидимі, звичайно бічні, грані об'єкта, заміняючи планову проекцію на перспективну з заданою крапкою сходу променів. Ефект экструзии створюється за допомогою інструмента Інтерактивне настроювання обсягу, що знаходиться на панелі інтерактивних інструментів, а також різних елементів на панелі атрибутів. Важливо відзначити і той факт, що экструзию можна застосовувати не тільки до об'єктів, але і до ліній. От приклади того, як до ліній була застосована экструзия.

Прозорість об'єктів

Інструмент Інтерактивне настроювання прозорості створює растрове напівтонове зображення, що виступає як маску прозорості графічного об'єкта з застосуванням різних типів і методів заливань, створюваних за допомогою інструмента Інтерактивне заливання.

Перетворення перспективи

Ефект перспективи додає зображенню відчуття глибини й об'ємності з урахуванням напрямку лінії погляду. Застосовуючи до об'єкта ефект перспективи, ви створюєте ілюзію того, що об'єкт як би зменшується в глибину тла сцени. Для застосування ефекту перспективи спочатку виділите чи об'єкт групу об'єктів, до яких потрібно застосувати цей ефект. Потім виберіть команду Ефекти | Додати перспективу. Після цей чи об'єкт група оточуються прямокутною пунктирною рамкою з чотирма вузлами по кутах. Усередині рамка заповнюється вертикальними і горизонтальними штриховими направляючими лініями. Потім скористайтеся автоматично обираним інструментом Форма, щоб додати до об'єкта ефект перспективи - для цього варто перетягнути один з кутових вузлів рамки. Напрямок перетаскування вузла буде впливати на те, який тип перспективи - однокрапкова чи двухточечная - буде застосований до об'єкта. В міру переміщення вузлів на сторінці з'являються значки крапок сходу променів. Можливе переміщення кожного з кутових чи вузлів однієї з крапок сходу променів.

Фігурна обрізка

Ф ігурна обрізка - можливість розміщення деякого чи об'єкта групи об'єктів усередині контуру іншого об'єкта і приховання усіх виступаючих за межі контуру частин. Будь-які об'єкти CorelDRAW можуть бути поміщені усередину будь-якого чи об'єкта групи об'єктів.

Необхідно чи створити вибрати об'єкт-вміст і об'єкт-контейнер. Розмістите контейнер стосовно вмісту необхідним образом з обліком того, що будь-які виступаючі за межі контуру контейнера частини вмісту будуть обрізані (ці виступаючі частини не будуть вилучені, а тільки виявляться сховані від перегляду). Закінчивши розміщення, виділите об'єкт-вміст, виберіть команду Ефекти | Фігурна обрізка | Помістити в контейнер. Вибір цієї команди вказує CorelDRAW, що ви хочете помістити в контейнер деякий виділений об'єкт малюнка, але програма поки не знає, який об'єкт використовувати як контейнер. Покажчик миші прийме вид товстої стрілки. Використовуючи цю стрілку, укажіть на об'єкт-контейнер і клацніть кнопкою миші.

Однієї з найбільш розповсюджених областей застосування фігурної обрізки є урізування растрових зображень.